BCE a mentinut dobanda cheie la 4 %

Data publicarii: 03-08-2007 | International

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda cheie la 4% si a anuntat ca este nevoie de o "vigilenta puternica" pentru a evita riscurile de accentuare a presiunilor inflationiste si a adaugat ca supravegheaza atent pietele volatile, relateaza Reuters.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a spus la o conferinta de presa ca nu comenteaza nicicum asteptarile jucatorilor din piata cu privire la o posibila majorare a dobanzii cheie in septembrie, dupa ce consiliul guvernatorilor institutiei cu sediul la Frankfurt a mentinut dobanda de politica monetara la 4%, in conformitate cu asteptarile.

Trichet a adaugat ca in al doilea trimestru cresterea economica a fost sustenabila, somajul a scazut, iar presiunile inflationiste au inceput sa se accentueze.

"Este nevoie de vigilenta puternica, astfel incat sa ne asiguram ca riscurile pe termen mediu la adresa stabilitatii preturilor nu se materializeaza", a spus seful BCE.

Trichet a observat ca pe pietele financiare se manifesta multa nervozitate si a mai spus ca bancherii centrali monitorizeaza atent evolutiile si cer investitorilor de pe piata sa isi pastreze calmul.

"Solicitam o reevaluare ordonata si usoara a riscurilor si cerem investitorilor sa fie cat se poate de sensibili, ca sa evitam corectiile abrupte", a spus Trichet.

NewsIn