Cutia care micsoreaza factura la curent

Data publicarii: 06-08-2007 | Afaceri

Economizoarele de energie electrica nu au "prins" in Romania, desi investitia consumatorului casnic poate fi amortizata intr-un an, noteaza Evenimentul Zilei. Economisirea energiei poate ramane singura alternativa in conditiile in care consumul de curent a crescut in mod semnificativ in perioada verii si va continua sa creasca odata cu nivelul de trai.

In Romania sunt cateva firme care incearca sa impuna pe piata sisteme de economisire a energiei electrice. Aceste economizoare, care reduc consumul de curent fara a afecta aproape deloc calitatea luminii, nu sunt insa folosite de institutii.

Eugen Ciurea, specialist in sisteme electrice si sef de echipa in proiecte internationale, a pus pe picioare o afacere cu sisteme de economisire, dar se plange ca la noi autoritatile locale si companiile de stat nu sunt receptive la aceasta idee.

"Am trimis faxuri de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Metrorex, CFR sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pana la primarii, dar se pare ca la noi nimeni un vrea sa consume mai putin", spune Ciurea.

Acelasi curent, bani mai putini

Pentru a face economie la energia electrica poti investi in energii regenerabile (eoliene, solare) sau poti folosi niste echipamente care micsoreaza consumul.

"De exemplu, la iluminatul public care se face pe baza de lampi cu descarcare de gaze, dupa ce acestea se incalzesc (20-30 de minute) si se produce descarcarea, se poate scade tensiunea de alimentare cu aproximativ 15% si iluminatul ramane la aceeasi valoare. Eu castig in acest fel energie. Pentru alimentarea locuintelor, echipamentul imbunatateste factorul de putere si reduce tensiunea. Se evita inclusiv salturile de energie ce pot arde echipamentele", spune Ciurea. 

La electrocasnice poate fi montat un dispozitiv care arata precum un microcalculator, de aproximativ 20 de centimetri si poate reduce energia consumata cu 15%. Se alimenteaza de la sursa, printr-o priza obisnuita, iar pretul este de 200 de euro pentru aparatele electrocasnice si poate ajunge la 15.000 de euro.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: