BNR vrea sa apropie dobanzile romanesti de cele din clubul european

Data publicarii: 07-08-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) urmareste sa apropie dobanzile din piata romaneasca de cele din clubul european si a hotarat sa ingusteze "coridorul" de variatie a dobanzilor din piata interbancara, simultan cu stapanirea inflatiei la un nivel scazut, a spus luni, guvernatorul Mugur Isarescu. Guvernatorul a explicat ca prin masurile luate la ultima sedinta a consiliului de administratie al bancii centrale de scadere a penalizarilor la deficitul rezervelor minime obligatorii, diminuare a ratei dobanzii la facilitatea de credit si majorare a celei de depozit, BNR a urmarit sa ingusteze coridorul de variatie a dobanzilor din piata interbancara romaneasca.

"Ingustam coridorul de variatie a dobanzilor. Vrem ca ceea ce s-a intamplat in aprilie si mai, cand dobanzile au urcat la 50%, sa nu se mai intample. Avem de gand sa-l ingustam mai departe. Face parte din strategia bancii centrale de a apropia dobanzile pietei romanesti la cele din clubul european in care ne-am integrat, odata cu consolidarea inflatiei scazute", a explicat guvernatorul.

Isarescu a declarat, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial al bancii centrale asupra inflatiei, ca "in mod normal, daca pietele si mecanismele functioneaza, in acest coridor trebuie sa se plimbe toate dobanzile".

NewsIn