Romanii din clasa medie isi cumpara case cu banii jos

Data publicarii: 07-08-2007 | Imobiliare

Romanii din clasa medie plus prefera sa-si cumpere case cu banii jos. O analiza a pietei imobiliare releva ca 80% din locuintele dedicate acestei categorii sunt achizitionate astfel, deoarece in cazul unui avans de doar 25%, pretul final este cu aproape 5% mai mare. Reprezentantii clasei medii plus sunt acele persoane care lucreaza in companii multi-natinationale si au un salariu de peste 1.000 euro.

In cazul proiectelor mici si medii din zone centrale, destinate clasei medii plus precum si segmentului de lux, cel mai des se cer intre 25 si 50 de procente din pretul locuintei la precontract, in functie de stadiul de executie, urmand ca plata sa se faca esalonat.

Exista un procent mic de dezvoltatori care accepta un avans de doar 25% la precontract si 75% la contractul final, dar pretul de vanzare se mareste in aceasta situatie cu aproximativ 3 pana la 5%.

Cand vine vorba despre proiectele rezidentiale in constructie, trebuie sa stim ca, de regula, conditiile de plata sunt la fel de importante ca si pretul. Pentru a stimula acele persoane ce pot plati sume mai mari in avans sau pot face platile pe etape de executie se acorda discounturi importante.

O categorie destul de insemnata de cumparatori este aceea care achizitioneaza o locuinta doar pe baza unui credit ipotecar. Pentru acest segment majoritatea bancilor elibereaza suma luata pe baza unui credit ipotecar abia atunci cand se face transferul dreptului de proprietate de la dezvoltator la cumparator.

The Money Channel