Desi salariile cresc, productivitatea scade

Data publicarii: 09-08-2007 | Economie

Productivitatea romanilor a scazut in luna iunie cu 2,8%, in comparatie cu luna anterioara, iar fata de iunie 2006, cresterea a fost de numai 8,7%. Cu toate acestea, cresterea din semestrul I 2007 a productivitatii muncii s-a redus la 10,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Productia industriala a scazut cu 2,7% fata de luna precedenta, mai ales in sectorul prelucrator, unde s-a inregistrat o diferenta negativa de 3,6%. Cifra de afaceri pe total industrie a fost cu 0,2% mai redusa din cauza scaderii numarului de comenzi.

In ciuda acestor scaderi, se constata o crestere a numarului de salariati in iunie, cu 9.000 de persoane, fata de luna mai, pana la 4,74 milioane, precum si a salariului mediu nominal brut cu 1,2%. Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA) este de parere ca "ne asteptam la o incetinire a ritmului de crestere in trimestrul II fata de inceputul anului." Aceasta ar fi efectul lipsei de interes manifestat imediat dupa momentul aderarii la UE, spune Voinea.

Fata de luna iunie a anului trecut, salariile nete s-au crescut in termeni nominali cu 22,5%, devansand de doua ori cresterea productivitatii muncii. "Sunt presiuni mari pentru cresterea salariilor, atat din partea sectorului bugetar, cat si comercial, mai ales in cazul unui an preelectoral", a precizat Liviu Voinea.

Cronica Romana