Firmele mici, din ce in ce mai datoare la stat

Data publicarii: 10-08-2007 | Afaceri

Obligatiile financiare ale marilor contribuabili catre stat s-au diminuat in intervalul aprilie - iunie, pe fondul facilitatilor la plata acordate pentru aproape 73% din datoriile acestora, potrivit ANAF. In topul datornicilor regasim numele cu care deja ne-am obisnuit: Compania Nationala a Huilei, Electroputere Craiova, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, Tractorul Brasov sau Termoelectrica. De partea cealalta, firmele mici incep sa inregistreze debite tot mai mari catre stat, creantele acestora urcand cu 3,54% in perioada mentionata. Obligatiile restante la bugetul general consolidat s-au cifrat la 10,8 miliarde lei.

Restantele la bugetul general consolidat au crescut in al doilea trimestru cu 1,43%, pana la 15,38 miliarde lei. Debitul la bugetul asigurarilor sociale de sanatate au urcat cu 8,19%, la 230 de milioane lei. Marii contribuabili au inregistrat creante mai mici, intrucat au beneficiat de facilitati la plata, in timp ce datoriile firmelor mici au urcat cu 3,54%.

Obligatiile finaciare ale marilor contribuabili catre sistemul national de pensii s-au redus in intervalul aprilie - iunie cu 5,88%, insumand 2,44 miliarde lei. Datoriile catre asigurarile de somaj au cunoscut un avans de 6,42%, pana la 291 milioane lei. Firmele mari au beneficiat de facilitati de plata pentru 72,83% din debitele catre stat, reprezentand 3,33 miliarde lei, astfel ca totalul datoriilor s-a cifrat la 4,57 miliarde lei, in scadere cu 3,22%. Sumele restante ale societatilor aflate in procedura de lichidare voluntara au crescut cu 15%, peste pragul de 643 milioane de lei. Statul a inceput procedura de executare silita pentru recuperarea unor creante in valoare de aproape 227 milioane lei, iar datoriile firmelor mari aflate in procedura de administrare speciala se ridica la aproximativ 184 milioane lei.

Integral in Curentul