Romanii vand tot si pleaca

Data publicarii: 14-08-2007 | Lifestyle

Ultimul stinge lumina! Ingrijorator, dar se pare ca tara noastra nu mai e atractiva nici macar pentru noi. Moda celor care se intorceau acasa cu bani pentru a a-si ridica o vila luxoasa nu mai e de actualitate. Conform datelor furnizate de mai multe agentii imobiliare din tara, romanii care muncesc in strainatate au inceput sa-si vanda proprietatile pentru a da avansul la locuintele din tarile in care-si desfasoara activitatea. Sute de oameni au dat navala la usile agentiilor imobilare pentru a-i scapa definitiv de ultimul lucru care-i mai leaga de Romania: propria casa!

Cu ajutorul informatiilor primite de la cateva agentii imobiliare din tara, am aflat ca un nou fenomen ia amploare: al romanilor care isi vand tot si pleaca. Desigur, exista si orase in care romanii sunt mai nationalisti si mai pastreaza ceva proprietati.

In topul celor care parasesc "cuibul" se afla focsanenii, care se inghesuie la usile agentiilor imobiliare pentru a-si vinde apartamentele cumparate cu doar cateva veri in urma. Cu banii obtinuti, ei spera sa achite avansul la credite pentru vilele pe care si le ridica in tarile unde muncesc. Din aceasta cauza, oferta de pe piata imobiliara a Focsaniului este foarte mare, iar cererea e foarte mica.

Pretul unui apartament situat intr-un cartier marginas al Focsaniului este de aproximativ 35 mii de euro. Si-n Bacau situatia e cam aceeasi. Aici, localnicii au inceput sa renunte la casele personale pentru a se stabili in strainatate. Desigur, exista si bacauani care isi vand apartamentele pentru a-si cumpara terenuri tot in Romania. In Iasi, numarul celor care apeleaza la agentii imobilare pentru a scapa definitiv de locurile natale este in medie de 20 de persoane.

La polul opus fata de Focsani sau Bacau se afla Gorj sau Neamt, tranzactiile imobiliare cunoscand o adevarata crestere. Aici, romanii vin cu banii castigati in afara pentru a-si construi vile de lux sau pentru a-si cumpara apartamente. Acesta este motivul pentru care, cel putin in Neamt, a crescut pretul apartamentelor nejustificat, conform spuselor agentilor imobiliari.

Curentul