Comisionul, principala informatie dintr-un prospect de pensii

Data publicarii: 16-08-2007 | Finante-Banci

Datele prezentate de administratorii fondurilor de pensii obligatorii trebuie sa cuprinda si beneficiul primit in cazul unui accident de munca, noteaza Adevarul. Tot ceea ce defineste activitatea unui fond privat de pensii este cuprins in prospectul schemei. Acesta poate fi prezentat numai de catre agentii autorizati sau poate fi consultat pe paginile de internet ale asiguratorilor.

Prospectul schemei de pensii reprezinta principala sursa de informare pentru potentialii clienti. Orice promisiune facuta de un agent de marketing in afara datelor din prospect este ilegala, iar denuntul unei asemenea fapte atrage ridicarea autorizatiei. Principalele informatii prezentate vizeaza atat strategia de investitii, cat si comisioanele incasate de administrator, comparativ cu diferiti actori de pe piata financiara.

Aceste date trebuie "cantarite" cu atentie, pentru ca prezinta atat beneficiul potential pe intreaga perioada de contributie, cat si procentul pe care il opreste administratorul de fond prin intermediul comisioanelor. De asemenea, prospectul trebuie sa cuprinda si informatii despre banii pe care urmeaza sa ii incaseze contribuabilul in cazul in care sufera un accident care il scoate din campul muncii sau, din alte motive, nu mai poate continua plata contributiei.

Majoritatea fondurilor de pensii au grad de risc scazut Comisia pensiilor private a autorizat, pana de curand, mai multe societati care administreaza fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II), printre care ING Fond de Pensii, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Allianz-Tiriac Pensii Private, Ominiasig Pensii, Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Prima Pensie Fond de Pensii, AIG Fond de Pensii, BT AEGON Fond de Pensii, Generali Fond de Pensii si BRD Fond de Pensii. Prospectele schemelor de pensii ale societatilor autorizate pot fi gasite si pe paginile de internet ale tuturor companiilor.

Integral in Adevarul