Bursele europene: cea mai mare cadere din ultimii patru ani

Data publicarii: 17-08-2007 | International

Actiunile europene au suferit, joi, cea mai mare cadere din ultimii patru ani, din cauza scaderii cotatiilor titlurilor bancilor, pe fondul accentuarii temerilor ca turbulentele de pe piata creditelor ar putea limita cresterea economica. Indicele bursier FTSEurofirst 300, care include principalele actiuni europene, a afisat, la finalul sedintei, o scadere cu 3,2%, pana la 1.443,89 puncte, cel mai coborat nivel de la jumatatea lunii martie a acestui an si cea mai mare cadere intr-o zi de la jumatatea lunii mai 2003.

FTSE, principalul indice al Bursei din Londra, a coborat cu aproape 3% de la inceputul anului si se indreapta catre a cincea cadere succesiva din aceasta saptamana. Cea mai mare banca ipotecara americana, Countrywide Financial, a anuntat ca a inghetat intreaga linie de credite, in valoare de 11,5 miliarde dolari, deoarece penuria de lichiditati de pe piata financiara globala i-a limitat accesul pe termen scurt la fonduri.

Actiunile bancilor au inregistrat cea mai puternica scadere dintre titlurile incluse in FTSEurofirst. Pe pietele de capital europene, indicele DAX din Germania a cazut cu 2,4%, indicele britanic FTSE100 a coborat cu 3,8% iar indicele bursei pariziene CAC40 a alunecat cu 3,3%.

Tensiunea din pietele internationale a fost generata, in mare parte, de extinderea problemelor din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Bancile centrale din lume au injectat, de saptamana trecuta pana in prezent, sute de miliarde de dolari in pietele financiare, ca sa impiedice o posibila glisare intr-o criza mondiala de lichiditate. Ratele dobanzii pe termen scurt au urcat ca reactie la scaderea disponibilitatii bancilor de a se imprumuta intre ele.

Federal Reserve a incercat sa calmeze investitorii, prin promisiunea de a furniza capital, concretizata in cea mai mare injectie facuta in sistemul bancar de la atacurile din 11 septembrie 2001. Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat, marti, o suma de peste 25 miliarde euro in circuitul monetar al zonei euro. BCE a efectuat patru operatiuni similare incepand cu data de 9 august 2007.

NewsIn