Bancile isi cresc viitorii manageri

Data publicarii: 20-08-2007 | HR/Cariere

Tinerii care trec printr-un program de internship or trainee sau, mai pe romaneste, care fac un stagiu intr-o banca ajung mai rapid in managementul institutiei, noteaza Adevarul. Ei acumuleaza intr-un timp scurt o experienta diversa si beneficiaza de atentie sporita din partea Departamentului de resurse umane astfel incat pot accede mai usor la functii de conducere.

Bogdan Boteanu si-a inceput cariera in ING Bank in 1997, prin programul ING Bank Trainee. In prezent, el este Director Executiv Clienti Corporativi. "Am ales ING Bank in urma cu 10 ani, la terminarea facultatii fiind atras de mediul multinational, cu proceduri si practici occidentale bine stabilite, eficiente si recunoscute ca aducand valoare", spune el.

Raluca Visinescu, ING trainee in 1998, este in prezent Director Corporate Finance, iar Nicoleta Papa a urmat programul in 1999 si acum ocupa pozitia de Director Mid Corporate Clients. De la lansarea acestui program, peste 45 de absolventi au devenit membri ai echipei ING Bank. Multi dintre ei se regasesc si pe pozitii de top si middle management. ING Bank Trainee Program este un stagiu de pregatire profesionala de un an pentru care se selecteaza cinci tineri.

Ei sunt angajati, din prima zi, cu contract de munca pe perioada nedeterminata. "Ne asteptam ca investitia pe care o facem in participantii la program sa fie compensata prin angajament si loialitate", ne spune Manuela Dragomir, director Resurse Umane, ING Bank Romania. Anul acesta au fost selectionati pentru a intra in program cinci absolventi.

Timp de sase luni, ei vor face practica in diverse departamente ale bancii. A doua parte a programului este destinata specializarii in cadrul unui anumit departament. La finele anului, participantii sunt titularizati pe un post care corespunde atat dorintelor lor de cariera, cat si necesitatilor companiei. Castigatorul bursei ING Bank 2007 va beneficia si de o luna de experienta practica la sediul central din Amsterdam. Profilul robot al stagiarului Prin programele de trainee, ban­cile nu cauta angajati "de rand".

Ele vor oameni pe care sa-i dezvolte si sa-i plaseze in posturi-cheie atunci cand acumuleaza experienta necesara. Astfel, un trainee are mai multa vizibilitate in cadrul organizatiei si mai multe oportunitati de promvoare. Dar cine poate sa ajunga "trainee" intr-o banca? Raiffeisen a facut chiar un portret-robot al candidatului ideal, care bineinteles trebuie sa fie interesat de mediul bancar: student in an terminal, masterand sau proaspat absolvent al unei facultati cu profil economic cu rezultate deosebite pe parcursul studiilor. In plus, trebuie sa demonstrezi cunostinte economice solide de contabilitate, analiza financiara si marketing si sa comunici fluent in limba engleza.

Banca apreciaza daca ai avut experiente academice internationale si daca esti membru al unei asociatii studentesti ori daca ai dat dovada de implicare in activitati extracurriculare sau de voluntariat. Banca te vrea increzator, tenace, dinamic, orientat catre actiune, dar si flexibil, entuziast si cu simt al umorului. Vorbitori a doua limbi straine Anul acesta, BCR desfasoara un program de internship denumit Learn@BCR, organizat de directia Managementul Cunoasterii.

Integral in Adevarul