Romania este pe locul cinci in UE dupa marimea deficitului comercial

Data publicarii: 22-08-2007 | Economie

Romania se afla pe locul cinci in topul tarilor cu cel mai mare deficit comercial din Uniunea Europeana (UE), cu un dezechilibru al balantei comerciale de 7,9 miliarde de euro in primele cinci luni ale acestui an, arata un raport publicat marti de biroul european de statistica Eurostat.

Astfel, in intervalul ianuarie-mai 2007, valoarea totala a exporturilor Romaniei a fost de 11,6 miliarde de euro, cu 12% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand exporturile au insumat 10,4 miliarde euro. Importurile au crescut in schimb cu 30% in intervalul ianuarie-mai 2007 fata de primele cinci luni ale anului trecut, de la 15 miliarde euro pana la 19,6 miliarde euro, potrivit statisticilor Eurostat.

Tara membra cu cel mai mare deficit comercial este Marea Britanie, cu o balanta deficitara cu 53,9 miliarde euro in primele cinci luni ale acestui an. Urmatoarele tari in "topul" deficitelor comerciale sunt Spania (-36,9 miliarde euro), Franta (-16,1 miliarde euro) si Grecia (-15,8 miliarde euro). La polul opus se situeaza Germania, cu un excedent comercial de 80,6 miliarde euro in intervalul ianuarie-mai 2007, urmata de Olanda (+16,2 miliarde euro) si Irlanda (+12,7 miliarde euro).

Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 3,3 miliarde euro, de la 4,6 miliarde euro in primele cinci luni ale anului trecut, la 7,9 miliarde euro in aceeasi perioada a anului curent.

In primele cinci luni ale acestui an, exporturile Uniunii Europene catre Rusia au crescut cu 30% fata de aceeasi perioada din 2006, catre India cu 17%, iar livrarile catre China au urcat cu 14%. La importuri, cele mai mari cresteri au fost consemnate in primele cinci luni la livrarile din China, cu 21% mai mari fata de acelasi interval din 2006, urmate de cele din Brazilia, care au urcat cu 17%, si la cele din Turcia si India (14%).

Deficitul comercial al celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene s-a adancit la 61,1 miliarde cu China si la 14,8 miliarde euro cu Japonia, dar a scazut fata de Rusia (la 23,6 miliarde euro) si fata de Norvegia (pana la 13,5 miliarde euro).

Cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene sunt in continuare Statele Unite ale Americii, care au importat bunuri in valoare de 107,5 miliarde euro in primele cinci luni ale acestui an si au exportat catre cele 27 de tari membre ale blocului comunitar marfuri in valoare de 76,8 miliarde euro in acelasi interval. Urmatorii parteneri comerciali ai UE sunt China, Rusia, Elvetia si Japonia.

Deficitul comercial al Romaniei a urcat cu 65,2% in prima jumatate a acestui an fata de acelasi interval al anului trecut, pana la 9,66 miliarde euro, pe fondul avansului puternic, de peste 35%, al importurilor din celelalte tari membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica (INS).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: