Efectele maririi pensiilor: biruri mai mari si taxe incasate mai devreme

Data publicarii: 24-08-2007 | Economie

Cum calculele de pe hartie nu tin loc de surse de finantare pentru mariri de pensii, autoritatile se fac luntre si punte sa scoata bani pentru a-si respecta promisiunile. Macar pentru primul an, ca apoi nu se stie cine mai guverneaza. Pe cale de consecinta, cum au promis sa nu creasca principalele impozite, se cauta solutii de compromis. Iar cele mai la indemana au fost cresterea bazei de impozitare pentru CAS si respectiv impunerea unor termene anticipate pentru plata unor taxe. Acesta nu decat inceputul, pentru ca in prag de alegeri nu se poate creste prea mult fiscalitatea.

In goana dupa banii care ar salva "marirea pensiilor guvernul nu mai stie ce sa faca. Asa ca, daca tot s-a angajat sa nu creasca impozitele se cauta solutii alternative. Printre acestea, marirea bazei de impozitare sau decalarea platii altor taxe.

Impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, precum si impozitul retinut la sursa pentru veniturile realizate de asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice, vor fi platite semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului in care au fost realizate, potrivit unor propuneri de modificare a Codului de Procedura Fiscala.

In prezent aceste categorii de impozite se platesc anual, pana la data de 25 inclusiv a lunii ianuarie a anului urmator.

Integral in Curentul