Recuperatorii de case - profituri de milioane de euro

Data publicarii: 24-08-2007 | Imobiliare

Juristii din Primaria Capitalei au lasat aplicarea legilor de restituire a proprietatilor la cheremul recuperatorilor de imobile nationalizate, noteaza Gandul. Pe baza informatiilor obtinute de la angajatii municipa-litatii, cum ar fi numele, adresa si varsta proprietarului caruia i-a apartinut casa, statutul juridic al imobilului, case de avocatura specializate in recuperarea proprietatilor ii cauta pe mostenitori. Pe motiv ca fara ajutorul lor niciodata nu vor vedea inapoi proprietatile, avocatii le cumpara drepturile litigioase.

Pretul primit este in cel mai fericit caz o treime din valoarea de piata a imobilului, pe motiv ca "dumneavoastra primiti banii, iar noi ne asumam toate riscurile, inclusiv pe cel de a nu putea recupera casa de la stat".

Un exemplu il reprezinta o vila din Primaverii cu o valoare de piata de 2 milioane de euro si pentru care proprietarul a primit doar 600.000  de euro. Afacerea recuperatorilor de case nationalizate este atat de profitabila incat avocatii ii contacteaza chiar si pe cei care locuiesc in strainatate, indiferent daca au depus sau nu notificari.

Numai in lunile ianuarie si februarie 2006, din aproximativ 230 de notificari solutionate, juristii din Primaria Capitalei au trimis 200 de proprietari sa obtina masuri compensatorii si au restituit in natura doar 35 de imobile. Printre acestea se afla doua fericite octogenare cu terenuri in Primaverii  si mai multi mostenitori raspanditi in Venezuela, Elvetia, SUA  sau Franta carora li s-au retrocedat trei imobile in zone rezidentiale ale Bucurestiului.

Integral in Gandul