Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman

Data publicarii: 28-08-2007 | Afaceri

Dinu Patriciu, presedintele The Rompetrol Group (TRG), va incasa 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) dupa ce vandut 75% din pachetul sau de actiuni la TRG, ramane actionar semnificativ cu 20% din capital si e cel mai bogat roman, surclasandu-l pe Ion Tiriac. Dinu Patriciu  va incasa, in cash, 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) in urma tranzactiei prin care compania petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan a preluat 75% din The Rompetrol Group (TRG), pentru suma de totala de 2,71 miliarde dolari.

Inaintea acestei tranzactii, Dinu Patriciu controla 80% din TRG. "Nu pot sa va spun care este suma pe care am primit-o. Pot sa va dezvalui ca am vandut 75% din pachetul de 80% din actiunile TRG pe care le detineam", a raspuns Patriciu unei intrebari legata de suma intrata in conturile sale.

Comunicatul oficial al celor doua companii nu da suma platita de KazMunayGaz pentru trei sferturi din capitalul TRG, dar precizeaza ca tranzactia da companiei olandeze care controleaza rafinaria Petromidia o valoare de piata de 3,616 miliarde euro.

O schema similara de vanzare a avut si asociatul american al lui Patriciu in TRG, Philip Stephenson, care a vandut trei sferturi din pachetul sau de 20% din grup. Din valoarea totala a tranzactiei de 2,71 miliarde dolari Philip Stephenson va primi 542,2 milioane dolari.

Prin acesta tranzactie, ambii actionari au vandut fiecare 75% din detinerile lor, astfel ca Dinu Patriciu a vandut 60% si mai ramane cu 20% din The Rompetrol Group, iar Philip Stephenson a vandut 16% si a ramas cu 5%.

Patriciu a negociat cu firma kazaha, acum actionar majoritar, mentinerea pozitiei de presedinte director general executiv al grupului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: