Aceeasi locuinta vanduta de agentii la preturi diferite

Data publicarii: 28-08-2007 | Imobiliare

Rabdare mare atunci cand va cautati casa! Nu va aruncati la primul anunt imobiliar pe care il gasiti pe internet sau in presa, va sfatuiesc specialistii. Daca va uitati cu atentie, s-ar putea sa gasiti, la un pret mult mai bun, aceeasi casa! Si asta pentru ca multe agentii imobiliare obisnuiesc sa preia anuntul unui proprietar si sa-l publice din nou la un pret mai mare, stabilit de fiecare agentie.

Numarul locuintelor scoase la vanzare este de aproape 20 de ori mai mic decat anunturile publicate in presa si pe internet de agentiile imobiliare, reiese dintr-un studiu realizat de site-ul imobiliar magazinuldecase.ro.

Anul trecut, potrivit studiului, numarul locuintelor anuntate pentru vanzare de agentii in Bucuresti a fost de aproape 800.000 de unitati - adica tot atatea cam cate sunt la numar imobilele din tot orasul!

"O oferta provenita de la proprietar este multiplicata de agentiile imobiliare in medie de 16 ori. Asta inseamna ca sansa pe care un cumparator o are de a nimeri direct la proprietar este de aproape 6%. Acelasi imobil este promovat la preturi diferite in functie de agentia imobiliara", a explicat Matei Malos, specialist imobiliar.

Asa se face si ca cei interesati sa cumpere o casa sunt complet dezinformati cu privire la pretul real al locuintei. Suma nu mai este cea stabilita de proprietar, ci una mult mai mare, stabilita de agentii. Astfel, valoarea unui imobil poate creste cu pana la 10%, din cauza comisioanelor si adaosurilor agentiilor.

"Cea mai ieftina solutie pentru un cumparator de a-si achizitiona o casa este de a cauta site-uri prin care se promoveaza locuinte direct de la proprietar. Din start este exclus comisionul, scade pretul unei locuinte in medie cu 6%", a precizat Patricia Niculae, specialist imobiliar.

Afacerea este paguboasa pentru toata lumea: prin republicarea anunturilor imobiliare la preturi mai mari nu pierde numai cumparatorul, care plateste mai mult, ci si vanzatorul, spun analistii imobiliari. Proprietarul asteapta cu cel putin o luna mai mult pana isi vinde casa.

Realitatea TV