Fitch plaseaza ratingul Rompetrol sub perspectiva pozitiva

Data publicarii: 29-08-2007 | Afaceri

Agentia de rating Fitch a plasat marti ratingul datoriilor pe termen lung atribuit The Rompetrol Group (TRG), sub perspectiva pozitiva, dupa anuntul potrivit caruia National Company KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat un contract de cumparare a 75% din de la Rompetrol Holding SA, a informat Fitch. Achizitia da companiei o valoare de 3,6 miliarde dolari, a adaugat Fitch.

"Perspectiva pozitiva reflecta faptul ca dupa finalizarea acestei achizitii (ce mai trebuie sa primeasca aprobarea din partea Comisiei Europene), noul actionar majoritar al TRG va fi grupul NC KMG, o companie integrata de petrol si gaze naturale sustinuta de statul kazah, si nu de o companie privata", spune Fitch.

Fitch estimeaza ca aparitia unui investitor strategic ce beneficiaza de un rating mai bun (BBB cu perspectiva stabila) va avea drept consecinta directa o restucturare financiara a TRG menita a imbunatati pozitia slaba a grupului in ceea ce priveste lichiditatea si ratele de indatorare, acestea reprezentand ingrijorari constante legate de ratingul TRG.

In plus, adauga analistii Fitch,  intrarea in scena a grupului NC KMG ar putea intari profitul de afaceri al companiei Rompetrol, de exemplu prin asigurarea accesului pe termen lung la livrarile de petrol provenite din Kazahstan".  Fitch planuieste sa actioneze asupra ratingului dupa dezvaluirea strategiei financiare si de afaceri post-achizitie a TRG.

TRG este o companie privata, cu sediul in Olanda, specializata in rafinarea si distributia de petrol, majoritatea activelor acesteia fiind amplasate in Romania, spune Fitch. Principalul activ al companiei este Rompetrol Rafinare, a doua companie petroliera din Romania din punct de vedere al capacitatii de rafinare.

Principala sa rafinarie, Petromodia, are o capacitate de rafinare de 3,8 milioane tone pe an, detinand o cota de piata de 30% in ceea ce priveste produsele rafinate de pe piata din Romania.

TRG mai opereaza o retea de peste 600 benzinarii prin intermediul subsidiarelor sale din Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Ucraina.

NewsIn