Creditele rapide sunt cele mai scumpe

Data publicarii: 29-08-2007 | Finante-Banci

Desi bancile spun ca banii pot fi obtinuti in 24 de ore, in realitate procedura dureaza minimum 5 zile, noteaza Adevarul. In cazul in care aveti nevoie rapida de o suma bani, sunt posibile mai multe variante pentru a va finanta proiectele personale. Pe langa imprumuturile oferite de unele societati nebancare direct la domiciliu si cardul de credit, o varianta mai ieftina o reprezinta apelarea la un produs de creditare "rapida". Acestea din urma nu pot fi obtinute pe loc, fiind necesare cel putin cinci zile pentru a obtine banii.

Daca in primul caz puteti imprumuta doar sume mici, de ordinul sutelor de euro (echivalent in lei), varianta creditelor de pe card este limitata de timpul in care se elibereaza cardul si de suma care poate fi luata. Deloc de neglijat, aceste doua posibilitati de a face rost de bani au ca numitor comun costul final destul de piperat al imprumuturilor.

Din acest punct de vedere, varianta produselor oferite de banci sub "genericul" imprumuturilor rapide ramane cea mai avantajoasa optiune pentru cei care au nevoie de sume mai mari, de pana la 20.000 de euro. Dobanda anuala efectiva (DAE) medie, conform datelor publicate de Banca Nationala, era de aproape 18,5% la finalul lunii iunie, pentru creditele in lei. Totusi, unele institutii de credit percep o dobanda efectiva care se apropie de 11%, in timp ce alte banci solicita chiar mai mult de 20%.

Insa, DAE pentru un credit de consum poate fi chiar si cu cateva puncte procentuale sub cel perceput la imprumuturile pe card. In cazul creditelor de nevoi personale "rapide", trebuie luat in calcul un criteriu suplimentar: comisionale impuse de banci, care merg chiar si pana la 120 de euro pentru un singur contract.

Acesta este cazul unui credit pe o perioada de cinci ani la BancPost, pentru care trebuie sa platiti 120 de euro comision de acordare si alte trei procente pentru plata anticipata, conform informatiilor publicate de Finzoom. DAE calculata pentru un imprumut de 5.000 de euro pe cinci ani este de 17,62%. Consilierii de credite ai bancii ne-au mai informat ca termenul minim in care se pot lua efectiv banii este de cinci zile, asta daca treceti cu bine de analiza initiala a dosarului, care dureaza 48 de ore.

La Raiffeisen, nu se percepe comision de acordare, dar trebuie sa-l onorati pe cel de administrare, de 0,45%, nivelul DAE calculat pentru aceleasi conditii fiind de 14%. Dobanda anuala efectiva pentru un imprumut de nevoi personale fara garantii de 5.000 de euro pe cinci ani variaza de la 11,23% pe an (Unicredit Tiriac) la 13,22 % (Credit Avantaj instant de la Credit Europe Bank) la 15,43% la Piraeus Bank, pana la la 17,66 (Expresso de la BRD).

Integral in Adevarul