Iaurtul Danone nu e toxic oficial, dar are dioxina
Data publicarii: 29-08-2007 | LifestyleAutoritatea Veterinara a ridicat sechestrul pus asupra a 40.000 de iaurturi suspecte, pentru ca testele au aratat ca nu exista risc pentru sanatate, iar producatorul va decide daca reintroduce produsele in comert, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Veterinare, Radu Roatis. "Conform buletinelor de analiza transmise de Laboratorul de referinta din Ungaria, in urma interpretarii rezultatelor putem comunica faptul ca in toate probele din care s-au prelevat si s-au facut analizele continutul de dioxina este sub limita prevazuta. Practic vorbim despre 0,22 picograme pe gram iar limita prevazuta admisibila este de 3 picograme pe gram", a spus Roatis.
ANSVSA a informat, saptamana trecuta, ca a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea cu dioxina a ingredientelor folosite la fabricarea produselor. Autoritatea Veterinara a trimis probe prelevate de la iaurturi Laboratorului Comunitar de Referinta de la Budapesta.
Compania Danone, producatorul loturilor suspecte, a informat ca a fabricat un singur lot de produse folosind mai multe containere de fructe dintre care doar unul are legatura cu alerta europeana privind contaminarea ingredientului guma de guar cu dioxina.
Consumul pe termen lung al dioxinei are efecte devastatoare
Consumul pe termen lung al dioxinei in doze care depasesc zece picograme pe kilogram pe corp de om conduce la tulburari hormonale si favorizeaza aparitia cancerului de san si a celui de prostata, a declarat directorul Institutului de Chimie Alimentara, Gheorghe Mencinocopschi.
"In cazul consumului de dioxina in doze care depasesc limita de toxicitate de zece picograme, adica o miime de miliardime de gram, pe kilogram pe corp de om este grav afectat ficatul, sistemul nervos si pielea. In ceea ce priveste consumul dioxinei pe termen lung, in doze care nu depasesc limita de toxicitate mentionata, acesta provoaca tulburari hormonale si determina cancerul de prostata si cel de san", a explicat directorul Institutului de Chimie Alimentara pentru NewsIn.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Consumer Index Romania 2025: Romanii resimt presiunea inflatiei si devin mai prudenti in consum
- Salt Bank trece de 700.000 de clienti
- Peste 80% dintre cei mai mari chiriasi din Romania platesc sub 5% din cifra de afaceri pentru ocuparea spatiilor de birouri moderne
- Gala Premiilor UNSICAR 2025 marcheaza 25 de ani de activitate ai organizatiei
- SigurantaOnline.ro: Volumul 4 din The Websters a fost lansat oficial
- Analiza de piata: Efectul modificarilor fiscale din 2025 asupra antreprenorilor romani
- Cushman & Wakefield ECHINOX, mandat exclusiv pentru vanzarea platformei Electroputere Craiova
- EY Romania - CJUE redefineste granitele transformarii substantiale in regulile de origine: lectii-cheie din cauza C-86/24 CS STEEL despre originea nepreferentiala in dreptul vamal UE
- Functiile financiar-fiscale au nevoie de un nou tip de profesionisti care folosesc tehnologia si inteligenta artificiala alaturi de competentele in fiscalitate
- Meta Estate Trust, rezultate la 9 luni 2025: profit net in crestere si active totale mai mari cu 10% fata de 2024
- Cargus: Crestere de 15% a volumelor de colete in weekendul de Black Friday, sustinuta de clientii internationali si de vanzarile din segmentul fashion
- Studiu Deloitte: veniturile afacerilor de familie, estimate sa creasca cu 84% in 2030 fata de 2020 la nivel global
- ETF BET Patria - Tradeville, cel mai mare ETF cu investitii in actiuni romanesti, atinge 700 milioane lei in active totale si 31 de mii de investitori
- 2Performant: Platforma BusinessLeague.com a generat mai multe vanzari fata de anul trecut in perioada Black Friday
- Piata industriala si logistica din Romania atinge un nivel record in 2025 - cererea de spatii creste cu 64%, iar zona Bucuresti-Ilfov domina, din nou, inregistrand peste doua treimi din tranzactii