Fitch urca perspectiva Bancii Transilvania de la stabila la pozitiva

Data publicarii: 31-08-2007 | Finante-Banci

Fitch a urcat ratingul suport al Bancii Transilvania (BT) de la "4" la "3", a revizuit plafonul pentru ratingul suport al bancii romanesti de la "B+" la "BB-" si a modificat perspectiva de la stabila la pozitiva, a informat, joi, agentia internationala de rating. Fitch a mentinut calificativul "BB-" pentru creditele pe termen lung ale Bancii Transilvania si ratingul individual "D".

Schimbarea perspectivei reflecta imbunatatirile asteptate pentru principalii indicatori ai evolutiei bancii si mai ales pentru eficienta costurilor. Acesta aspecte, combinate cu franarea cresterii imprumuturilor, ar trebui sa ajute banca sa sustina o pondere mai mare o cresterii imprumuturilor din capitalul intern generat. Fitch mai noteaza ca ar putea ridica ratingurile Bancii Transilvania pe termen lung si individual, in cazul in care progresele mentionate se petrec fara deteriorarea semnificativa a performantei imprumuturilor sau a profiturilor operationale.

Schimbarea ratingului suport si a plafonului pentru ratingul suport reflecta o crestere moderata a sanselor ca banca sa primeasca ajutor din partea guvernului, in cazul in care va avea nevoie. Acest lucru se datoreaza imbunatatirii semnificative a brandului bancii, care a transformat Banca Transilvania intr-o institutie cu servicii universale si cu prezenta nationala, dintr-una concentrata mai ales pe regiunea de origine. BT a ajuns a cincea banca din Romania, cu o cota de piata de 5,17% la sfarsitul primului semestru al acestui an, insa aceasta cota este mai mare pentru segmentele predilecte ale bancii, de retail si de servicii pentru intreprinderile mici si mijlocii. Banca Transilvania este cea mai mare banca romaneasca nedetinuta de un investitor strategic strain.

Ratingurile Bancii Transilvania indica imbunatatirea imaginii bancii, pozitia solida pe piata interna si in sectorul serviciilor bancare destinate societatilor mici si mijlocii, nivelul confortabil al lichiditatilor si imbunatatirea conditiilor din mediul in care institutia opereaza. Calificativele acordate de agentia de evaluare financiara mai reflecta si presiunile pe care concurenta le impune asupra profiturilor bancii si posibilitatea ca evolutia activitatii de creditare sa se deterioreze din cauza slabirii imprumuturilor. Cu toate ca este sub media sectorului din care Banca Transilvania face parte, denominarea imprumuturilor, determinata de evolutia cursului valutar, ramane ridicata.Volumul creditelor a crescut rapid din 2002, cu o urcare de 65% in 2006 fata de anul precedent, iar 34% din total reprezinta imprumuturi in valuta.

Odata cu schimbarea conducerii, in 2002, Banca Transilvania a trecut prin schimbari importante si a inceput extinderea la nivel national. Banca este listata la Bursa de Valori de la Bucuresti. Cel mai important actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 15%, in timp ce restul actiunilor sunt distribuite mai multor companii si persoane fizice din Romania si din strainatate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: