Candidatul francez, in linie dreapta pentru sefia FMI

Data publicarii: 03-09-2007 | International

Francezul Dominique Strauss-Kahn si cehul Josef Tosovsky sunt cei doi candidati la sefia Fondului Monetar International (FMI). Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, a fost nominalizat de directorul executiv pentru Germania, Klaus Stein, in numele directorilor executivi care reprezinta tarile membre UE, noteaza Evenimentul Zilei.

Tosovsky, candidatul de nationalitate ceha, fost prim-ministru si guvernator al bancii centrale a Republicii Cehe, a fost nominalizat de directorul executiv al Federatiei Ruse, Aleksei Mozhin. El nu beneficiaza insa de sustinerea Cehiei. Termenul pentru nominalizari a expirat vineri, 31 august.

Potrivit Reuters, Dominique Strauss-Kahn este favorit in cursa pentru preluarea conducerii FMI: datorita faptului ca se bucura de sustinerea unanima a UE, are sanse mai mari de a prelua sefia FMI. Rusia considera insa ca Strauss-Kahn nu dispune de competentele tehnice necesare pentru a conduce institutia financiara si sustine ca Tosovsky este un candidat mai potrivit.
Postul de director general al FMI a devenit vacant dupa demisia neasteptata a lui Rodrigo Rato, in luna iunie. Rato se va retrage oficial din functie in luna octombrie.

Cum se alege seful FMI

Procesul de decizie va parcurge trei etape. Astfel, Consiliul Director al FMI va analiza mai intai experienta profesionala a celor doi candidati si abilitatile acestora de conducere. In aceasta luna, Consiliul Director al FMI intentioneaza sa intervieveze candidatii in Washington, iar apoi sa se intalneasca sa discute punctele forte ale candidatilor si sa faca o selectie. O regula nescrisa dicteaza ca sefia FMI sa fie ocupata intotdeauna de un european, in timp ce conducerea Bancii Mondiale revine mereu unui american.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: