Bancile, reticente la finantarea companiilor nou-infiintate

Data publicarii: Astazi, 03-09-2007 | Finante-Banci

Chiar daca produsele de creditare adresate intreprinderilor mici si mijlocii s-au diversificat, iar dobanzile au scazut, cele mai multe banci refuza inca sa ofere finantare societatilor aflate la inceput de drum. Cu mici exceptii, vechimea minima pentru companiile mici care vor sa ia un imprumut este de 12 luni. Specialistii cred ca de anul viitor conditiile pentru start-up se vor imbunatati.

Vigilenta bancilor in ceea ce priveste finantarea proiectelor companiilor noi este motivata prin riscul mare ca firmele sa-si inchida portile inainte de a depune doua balante contabile. Tocmai de aceea, institutiile de credit solicita garantii reale mobiliare si imobiliare care sa acopere atat imprumutul, cat si dobanzile. In unele cazuri, sunt cerute chiar si garantii personale ale intreprinzatorului.

Acesta este cazul creditului Go, de la BRD, destinat societatilor care au activitate de pana la 12 luni. In acest caz, sunt doua variante de finantare, respectiv cea pentru investitii, care se acorda pentru o perioada de pana la 5 ani, dobanda fiind fixa, de 17%/an, precum si cea pentru finantarea activitatii curente, pentru maximum 12 luni, cu o dobanda anuala fixa de 19%.

La Banca Comerciala Romana, pentru a primi un credit start-up pentru investitii este nevoie ca la dosar sa se depuna, alaturi de o serie de declaratii pe propria raspundere privind numarul de salariati, cifra de afaceri si activele totale, si ultimele trei balante de verificare. Aceasta in conditiile in care pentru companiile mai vechi se cer ultimele doua balante de verificare.

Consultanta pentru realizarea planului de afaceri

Banca Transilvania acorda credite de inceput pentru derularea inves­titiilor companiilor noi si ale celor care au jumatate de an de vechime. Noul intreprinzator trebuie sa acopere 25% din valoarea investitiei, care se poate ridica pana la 35.000 lei.

In varianta Start-Up Plus, valoarea finantarii se poate ridica chiar pana la 85.000 RON. BT acorda o perioada de gratie pentru rambursarea creditului de pana la 6 luni, intreaga perioada de rambursare putand ajunge pana la cinci ani. Pe langa finantare, noile afaceri primesc si consultanta in ce priveste realizarea planului de afaceri. Pentru creditul O ora, de exemplu, dobanzile se situeaza in jurul nivelului de 15%-16%.

La Banca Romaneasca, membra National Group of Greece, se pot imprumuta companii ce au o cifra anuala de afaceri de minimum 1,5 milioane de euro, fiind lansate mai multe produse. Este vorba de creditul Plus Capital, cu dobanda fixa de 9% pe an (imprumutul fiind acordat pe 6 luni).

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: