Proiectul Rosia Montana - blocat de vestigiile romane

Data publicarii: 05-09-2007 | Economie

Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat certificatul de descarcare de sarcina arheologica emis de Ministerul Culturii si Cultelor pentru situl "Alburnus Maior - Rosia Montana". Potrivit unei informari a Asociatiei "Alburnus Maior", cea care se judeca cu ministerul, prin certificat, MCC a considerat descarcate si zone partial cercetate in perioada 2001-2003. Astfel, din suprafata de 1200 de hectare s-au cercetat efectiv numai doua, ne-a informat Stefania Simion, consilierul juridic al asociatiei.

"Alburnus Maior" a mai aratat in instanta ca certificatul MCC este ilegal, deoarece a fost emis fara consultarea Comisiei Nationale de Arheologie si cu incalcarea art. 11 din Legea minelor. Potrivit acestuia, "efectuarea de activitati miniere pe terenurile unde sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervatii naturale, zonele de protectie sanitara si perimetrele de protectie hidrogeologica ale surselor de alimentare cu apa, precum si instituirea dreptului de servitute pentru activitati miniere pe astfel de terenuri sunt strict interzise". Exceptiile se stabilesc prin hotarare de guvern, dar aici nu e cazul, or, un certificat de descarcare arheologica are forta juridica inferioara unei HG.

Chiar daca Gabriel Resources, firma care vrea sa deschida cea mai mare exploatare cu aur de suprafata din Europa folosind tehnologii cu cianura, ataca sentinta Curtii de Apel Alba Iulia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, declararea recursului nu-i suspenda aplicarea. Dintre vestigiile descoperite la Rosia Montana amintim galeriile pre-romane si romane unice din Masivul Carnic, unde Gabriel Resources intentioneaza sa deschida o galerie.

Gandul