BCE a mentinut dobanda cheie la 4%

Data publicarii: 07-09-2007 | International

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a turbulentelor din sectorul creditelor, consemneaza Reuters. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a dat de inteles la inceputul lunii august ca o noua majorare a dobanzii de politica monetara este probabila. Inasprirea accentuata a conditiilor de pe piata financiara europeana care a survenit de la ultima reuniune a Consiliului Guvernatorilor BCE, care a avut loc pe 2 august, a convins analistii ca majorarea dobanzii cheie va fi amanata.

BCE a mentinut si rata dobanzii de refinantare, pe care o platesc bancile atunci cand iau imprumuturi de urgenta pentru o zi (overnight) la 5%, precum si dobanda de depozit la 3%.

Unii traderi din piata financiara estimasera ca BCE ar fi putut sa reduca rata de refinantare, urmand exemplul Federal Reserve, pentru a tempera dobanzile la imprumuturile interbancare, care au urcat miercuri pana la 4,5%.

Jucatorii din pietele internationale asteapta declaratiile pe care le va face Trichet in cadrul unei conferinte de presa, ca sa afle mai multe detalii despre cum conisdera BCE ca turbulentele din piata americana a creditelor ipotecare afecteaza economia europeana si pietele financiare.

Daca seful institutiei cu sediul la Frankfurt repeta referirea la "vigilenta puternica" pe care a facut-o in august, ar putea inseamna ca BCE va majora iar dobanda de politica monetara de indata ce conditiile din piata o permit, spun economistii, citati de Reuters.  

Un discurs mai moderat ar putea fi interpretat ca un semnal ca orice decizie viitoare privind majorarea dobanzii cheie va fi abordata prudent, mai noteaza Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: