Energia eoliana din Europa depaseste de cinci ori intreaga putere instalata a Romaniei
Data publicarii: 07-09-2007 | InternationalCapacitatile de productie a energiei eoliene in Europa au o putere instalata de peste 40 GW, adica de cinci ori mai mare decat intreaga putere instalata a Romaniei, a declarat joi directorul Centrului Energii Regenerabile, Gheorghe Pauna. Totodata, puterea instalata in Europa reprezinta 75% din intreaga energie eoliana pe plan mondial, a precizat directorul din cadrul Institutului de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG).
In ceea ce priveste potential eolian tehnic amenajabil al Romaniei, acesta este de 3.000 MW in varianta pesimista si de 9.000 MW in cea optimista, potrivit lui Pauna.
Nivelul tintelor nationale orientative privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie in consumul intern brut de energie electrica in perspectiva anilor 2010, 2015, 2020 este de respectiv 33%, 35% si 38%.
Producatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile primesc un certificat verde pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua electrica din centrale noi sau retehnologizate, trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua electrica din sursa solara si un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livrati in reteaua electrica din centrale hidroelectrice cu o putere instalata de cel mult 10 MW.
Pentru perioada 2008 - 2012 valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata centralizata a certificatelor verzi, administrata de OPCOM se incadreaza intre 26.2 si 46.2 euro/certificat.
Energia produsa din surse regenerabile nu este poluanta si este inepuizabila, pe termen mediu si lung, iar costurile sale sunt mult reduse, in conditiile in care pretul produselor petroliere creste. Sursele regenerabile de energie asigura totodata cresterea sigurantei in alimentarea cu energie si limitarea importului de resurse energetice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?