Romanii vor trai mai prost din cauza politicului

Data publicarii: 07-09-2007 | Economie

Daca pana acum ne tot amageam ca-i vom ajunge din urma pe fratii din Uniunea Europeana la capitolul nivel de trai in mai multe sau mai putine decenii, acestea par naruite de o analiza a Economist Intelligence Unit (EIU) si Columbia Program of International Investment. Chiar daca Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, la paritatea puterii de cumparare, va urca in Romania cu 44% pana in 2011, la 13.970 de dolari, ritmul de crestere economica va incetini de la an la an (3,4% in 2011).

PIB pe cap de locuitor va fi in acest an de 10.540 de dolari, in urcare fata de nivelul inregistrat anul trecut, de 9.680 de dolari, se arata in raportul celor doua institutii internationale. Romania se va situa in 2007 pe locul 13 in Europa de Est in functie de acest indicator, dar va cobori pe locul 15 la nivelul anului 2011. Paritatea puterii de cumparare este cel mai relevant indicator de masurare a nivelului de trai.

Principala cauza a acestui recul este politicul. Chiar daca s-a imbunatatit calitatea mediului de afaceri, punctajul obtinut de Romania in topul EIU e subminata de eficienta politica. Studiul releva faptul ca progresele facute in acest domeniu au fost de "ochii soacrei", adica pentru a ne vedea imbarcati in trenul UE. Dupa momentul 1 ianuarie 2007 nu am mai punctat decat la capitolul scandaluri, economia fiind lasata in voia soartei.

Pentru acest an, analistii internationali anticipeaza un avans al PIB de 6,4%.

In primele sase luni ale acestui an, cresterea PIB a fost de 5,8%, sub nivelul anticipat de analisti, care au anuntat ca isi vor revizui estimarile la sub 6%.

Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza pentru 2007 un avans economic de 6,5%.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: