Depozitarul Central va dezvolta noi facilitati ale sistemului de compensare - decontare

Data publicarii: 08-09-2007 | Finante-Banci

Consiliul de Administratie al Depozitarului Central a aprobat demararea unui program pilot, destinat emitentilor internationali ale caror instrumente financiare urmeaza a fi tranzactionate pe piata de capital din Romania, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Programul isi propune sa faciliteze tranzactionarea instrumentelor financiare in paralel, pe mai multe piete reglementate din tari diferite, Depozitarul Central avand rolul de a deconta tranzactiile bursiere incheiate pe piata locala.

In cadrul programului pilot va fi implementat un sistem de imprumut de instrumente financiare, precum si un nou mecanism de compensare-decontare a tranzactiilor, a carui caracteristica principala consta in eliminarea etapei de pre-validare a existentei instrumentelor financiare in contul vanzatorului, la momentul incheierii tranzactiei.

Totodata, in scopul stimularii participarii emitentilor straini pe piata de capital din tara noastra, programul pilot va permite imprumutul direct de instrumente financiare  acesta fiind destinat investitorilor care au initiat tranzactii de vanzare si care, la data decontarii acetora, nu dispun de suficiente instrumente financiare pentru finalizarea decontarii. Intermediarii din Romania vor avea la dispozitie un sistem nou de organizare a conturilor de instrumente financiare. Mai exact, acestia vor putea gestiona atat conturi individuale, cum se intampla in prezent, cat si conturi globale, intentia fiind ca, in termen de un an, pe baza unor evaluari, sistemul de conturi globale sa fie generalizat la nivelul tuturor participantilor.

De asemenea, Consiliul de Administratie a aprobat inceperea demersurilor pentru ca Depozitarul Central sa se conecteze la reteaua globala a institutiilor similare internationale. In prima faza, s-a aprobat stabilirea unei conexiuni mixte cu Clearstream Banking, un depozitar international, si Citibank Londra, banca custode internationala. Masura a fost luata pentru a veni in intampinarea tendintelor existente pe pietele europene, si anume de a oferi participantilor la piata posibilitatea de a alege furnizorul de servicii pentru fiecare nivel al proceselor de tranzactionare, compensare si decontare.

In ceea ce priveste piata de capital din Romania, conectarea Depozitarului Central la reteaua globala va facilita procesul de listare al Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: