Criteriile de interviu pentru viza de intrare in SUA nu sunt transparente

Data publicarii: 10-09-2007 | Turism

Criteriile de interviu pentru obtinerea vizei de intrare in SUA nu sunt "foarte transparente", iar lipsa motivarii raspunsului impiedica autoritatile tarilor din Coalitia pentru Egalitatea Vizelor sa ia masuri pentru reducerea ratei de refuz, a declarat insarcinatul cu afaceri in SUA, Daniela Gitman. "Indicele de refuz ramane exclusiv la latitudinea partii americane si atunci numai prin dialog cu partea consulara putem si noi sa vedem care ne sunt responsabilitatile", a declarat insarcinatul cu afaceri de la Washington.

Gitman a recunoscut ca evaluarea de la sectia consulara americana este subiectiva, dar a gasit si o explicatie: "Insasi legislatia americana porneste de la premisa ca aplicantul de viza este un posibil imigrant si atunci consulul are datoria ca - in urma acelui interviu - sa fie convins de contrariu. Asta e datoria lui si de aceea este platit".

Daniela Gitman considera ca in problema liberei circulatii a romanilor in SUA s-au inregistrat primele rezultate pozitive, prin adoptarea legislatiei americane in forma in care este acum, cand criteriul ratei de refuz acceptabil este de 10%, nu 3% cum era anterior. Romania are insa o rata de refuz de 34% in 2006, potrivit datelor oficiale furnizate de Departamentului de Stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: