350 de euro pe luna, chiria pentru o garsoniera

Data publicarii: 11-09-2007 | Imobiliare

Inchirierea unei locuinte in orasele din Romania costa mai mult ca niciodata, desi conditiile sunt sub modeste. Parca niciodata chiriile la garsoniere sau la apartamentele din blocurile vechi n-au crescut atat ca in aceasta toamna. Expertii imobiliari stiu ca, traditional, toamna cresc chiriile. Se intorc oamenii din concedii si, mai ales, in cazul oraselor universitare, vin studentii la facultate. Anul acesta insa, lucrurile au luat-o razna: in multe cazuri, chiriile s-au dublat fata de anul trecut. Se platesc bani grei pentru locuinte de care, in mod normal, nici nu te-ai apropia.

Intr-o saptamana, pretul unei garsoniere dintr-o zona modesta a Capitalei a crescut de la 300 la 400 de euro.

Fiecare zi conteaza pentru cei care-si cauta in aceasta perioada o locuinta cu chirie in Capitala. Preturile cresc cu repeziciune, uneori chiar de la o ora la alta, in functie de numarul de cereri pe care il primeste proprietarul. O garsoniera intr-o zona de cartier si fara multe imbunatatiri porneste de la 350 de euro, in timp ce una mobilata ajunge lejer la 450 de euro.

Preturile au crescut doar intr-o saptamana cu 100 de euro, si, fata de anul trecut, cu peste 50%. In 2006, in aceeasi perioada a anului, cea mai ieftina garsoniera pornea de la 200 de euro pe luna.

Goana dupa apartamente va mai dura pana la mijlocul lunii viitoare, cand situatia va reintra incet-incet in normal, spun specialistii in domeniu.

"La inceput, va exista o lipsa de oferte pe piata. Apoi proprietarii vor avea tendinta sa mentina preturile la acelasi nivel, dar in lipsa clientilor vor fi nevoiti sa le scada", afirma Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: