Greenpeace cere Guvernului interzicerea plantelor modificate genetic

Data publicarii: 11-09-2007 | Economie

Organizatia neguvernamentala Greenpeace cere Guvernului Romaniei sa dispuna interzicerea importului si a cultivarii de plante modificate genetic (MG) si sa identifice si sa distruga productia de soia si porumb MG din Insula Mare a Brailei. Alpinistii Greenpeace au urcat, marti, pe acoperisul Ministerului Agriculturii si au desfasurat un banner ce exprima un porumb grotesc inalt cat cladirea institutiei. La intrarea principala in cladirea Ministerului activistii au afisat un banner cu mesajul "Contaminarea cu OMG incepe aici".

Intrarea institutiei a fost strajuita de un banner cu textul: "Ministerul Agriculturii si Organismelor Modificate Genetic" si semnul international ce exprima "hazard biologic". Pe trotuarul din fata ministerului trecatorii au putut viziona o expozitie foto compusa din 9 panouri insotite de texte explicative in legatura cu riscurile OMG pentru mediu si agricultura. Mesajul este adresat ministrului Decebal Traian Remes deoarece refuzul sau de a interzice importul si cultivarea de plante MG este de inacceptabil.

Saptamana trecuta, Greenpeace a expus un nou caz de cultivare ilegala cu soia MG in Insula Mare a Brailei, dupa ce in ultimii doi ani organizatia a investigat si a publicat alte 15 cazuri de cultivare ilegala si de contaminare cu soia, prun si cartof MG, ulterior identificate si distruse de autoritati. "De aceasta data chiar daca Romania este stat membru al UE, unde cultivarea de soia MG este interzisa cu desavarsire, Ministerul Agriculturii a esuat sa elimine soia MG.

Greenpeace este de asemenea ingrijorata ca si porumbul MG MON810 se cultiva in Romania. MON810 este autorizat in UE, dar cultivarea sa in Romania a incalcat legislatia nationala, deoarece compania Monsanto ce produce si detine MON810, nu a notificat autoritatea competenta (Ministerul Mediului) pentru a obtine autorizatia de cultivare. Plantele MG au scapat total de sub control si ii cerem Ministrului Agriculturii, domnul Remes sa inceteze imediat sa mai promoveze interesele companiilor americane care forteaza plante MG riscante sa contamineze mediul si oamenii din Romania. Guvernul Romaniei trebuie sa respecte vointa cetatenilor sai si sa distruga productia ilegala de soia si de porumb MG", a declarat Paun Gabriel, Greenpeace Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: