Evaziunea fiscala, diminuata prin GPS

Data publicarii: 12-09-2007 | Economie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu este pregatita sa implementeze sisteme de supraveghere auto prin GPS, pentru reducerea evaziunii fiscale in industria de morarit si panificatie, in lipsa infrastructurii necesare, a personalului specializat si in conditiile unor costuri ridicate, potrivit grupului SAS, furnizor de echipamente GPS, noteaza Gandul. "Agentia Nationala de Administrare Fiscala are sanse sa implementeze sistemul de supraveghere prin satelit doar daca pregateste infrastructura din acest an", a declarat directorul general al SAS Grup, Adrian Dinu. Acesta spune ca nu este posibila implementarea sistemelor de supraveghere GPS mai devreme de doi ani, solutia in acest moment fiind sistemele de supraveghere video.

Sistemele GPS permit supravegherea traseului autovehiculelor si marfurilor transportate, astfel incat Fiscul va putea sa urmareasca transporturile de cereale, faina sau alte produse. Presedintele ANAF, Daniel Chitoiu, a declarat ca va propune supravegherea prin sisteme GPS, cu scopul reducerii evaziunii fiscale din industria de morarit si panificatie. Sistemele GPS pot fi una dintre modalitatile prin care patronii isi pot controla salariatii, mai spune Adrian Dinu. "Companiile care pierd cel mai mult prin evaziune fiscala sunt cele de constructii, curierat sau productie si distribuire. Spre exemplu, firmele de constructii au masini care consuma foarte mult combustibil pe ora. Sunt unele utilaje care consuma cate 50 l de combustibil pe ora, in fisa lor de lucru figurand ca muncesc  cate 10 ore pe zi.

Dupa ce le-au fost montate aceste echipamente electronice pe masini s-a vazut imediat o scadere a consumului de combustibil la echivalentul a 6-7 ore", a spus directorul SAS Grup.  Printre beneficiile unui sistem GPS se numara diminuarea consumurilor de carburanti cu pana la 20%, reducerea la primele de asigurare auto, sau reducerea cheltuielilor de deplasare. Costul unui astfel de sistem este de maximum 350 de euro plus un abonament de monitorizare de 15 sau 5 euro/luna (fara TVA).

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: