Companiile romanesti au intrat in Top 100 European

Data publicarii: 13-09-2007 | Economie

32 de firme romanesti se afla in top 500 cele mai mari companii din Europa Centrala si de Est. Clasamentul celor mai mari companii din estul si centrul Europei a fost intocmit pe baza unei analize publicata recent de o firma europeana de consultanta, impreuna cu divizia sa din Romania. Potrivit statisticilor, dintre companiile romanesti, cea mai avansata pozitie pe lista este ocupata de Petrom. Topul celor 500 de companii central si est europene e dominat de firmele din domeniul energetic si al resurselor. In frunte se afla grupul polonez PKN Orlen. Dintre companiile romanesti, cea mai buna pozitie, locul 12, revine Petrom S.A.

Alte sase companii sunt in top 100. Printre ele, Mittal Steel Galati, Electrica si Dacia. Reprezentantii firmei care a realizat studiul cred ca numarul firmelor romanesti de pe lista s-a marit, ca rezultat al aderarii la Uniunea Europeana.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, investitorii au inceput sa aleaga Romania pentru a-si dezvolta afacerile, deoarece piata are potential si este in curs de maturizare. Studiul semnaleaza, de asemenea, o crestere importanta in sectorul bancar.

Potrivit estimarilor, trei banci romanesti, BCR, BRD si Raiffeisen Bank Romania se afla in primele 50 de institutii de profil central si est europene.

Antena 3