Tiriac isi cumpara cel mai rapid avion civil din lume

Data publicarii: 13-09-2007 | Lifestyle

Fostul tenismen invata in Canada sa piloteze noua sa "jucarie", Bombardier Global 5000, care costa 33 de milioane de dolari, noteaza Evenimentul Zilei. Desi are 68 de ani si este miliardar in dolari, Ion Tiriac continua sa surprinda. Saptamana trecuta, fostul tenismen a fost la o partida exclusivista de vanatoare in Tanzania si Kenya. Tiriac a plecat apoi direct in Canada pentru a invata sa manevreze ultima sa "jucarie", un super-avion din clasa business, Bombardier Global 5000, pentru care va plati peste 33 de milioane de dolari.

De la elefanti la simulator

Ion Tiriac are de cativa ani licenta de pilot de avioane, dar trebuie sa deprinda tainele noii aeronave speed-jet, asa ca romanul se instruieste in Canada, tara de origine a modelului Global 5000. Magnatul exerseaza deocamdata pe simulator si va reveni in tara abia la inceputul lunii viitoare.

Inainte de a ajunge in tara frunzei de artar, Tiriac a participat la un safari, organizat in Tanzania si Kenya, unde, timp de aproape o saptamana, a vanat, in jungla, elefanti, rinoceri si lei. Conform unor persoane din anturajul magnatului, aceasta distractie l-ar fi costat pe singurul roman prezent in topul celebrei reviste "Forbes" peste 180.000 de dolari.

Renumit colectionar de masini de lux, Ion Tiriac a facut de ceva ani o adevarata pasiune pentru avioane, infiintand compania "Tiriac Air", ai carei clienti provin in general din clasa oamenilor de afaceri. De altfel, noul avion, care va avea 13 locuri, va fi achizitionat pentru "Tiriac Air", urmand sa fie varful de lance al flotei detinute de fostul tenismen.

Chicago-Paris in numai 7 ore si 15 minute

Bombardier Global 5000 este un avion transcontinental de generatie noua, capabil sa zboare fara escala pe distante lungi. De altfel, noua achizitie a lui Tiriac detine recordul de viteza pentru un avion transcontinental civil, parcurgand distanta Chicago - Paris (6.500 de kilometri) in doar sapte ore si 15 minute, depasind astfel performanta obtinuta de Concorde.

Primul model Global 5000, echipat cu tehnologie revolutionara de ultima ora si interioare de lux, a intrat in serviciu in aprilie 2005, fiind cumparat de un miliardar arab.

Integral in Evenimentul Zilei