BNR da de pamant cu piata imobiliara

Data publicarii: 20-09-2007 | Imobiliare

Profiturile dezvoltatorilor sint imense fata de restul Europei, valoarea reala a caselor este necunoscuta, nu exista nici o statistica, iar concurenta este aproape inexistenta, noteaza Cotidianul. "E normal ca preturile locuintelor sa fie influentate de marjele de profit de pe piata imobiliara. Cistigurile sint mari, preturile locuintelor sint mari", a declarat, la un seminar pe teme imobiliare, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

,,Marjele de profit ale dezvoltatorilor sint inca mari. Sa nu uitam insa ca ele au scazut de la 100 la aproximativ 20%. Totusi, comparativ cu Europa, marjele de profit ale dezvoltatorilor sint inca cel putin duble", a confirmat expertul imobiliar Radu Zilisteanu spusele consilierului guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu a mai afirmat ca piata imobiliara din Romania este nereglementata, astfel ca nu se poate cunoaste pretul mediu al locuintelor, asa cum este stabilit in alte state. "Nu sint sperante ca vom afla prea curind acest pret, pentru ca se lucreaza cu doua preturi, cel afisat si cel real", a precizat reprezentantul BNR. In opinia acestuia, sectorul imobiliar ar avea nevoie de un organism de control, astfel incit sa se asigure o mai buna organizare a pietei si o mai mare transparenta. "Nu exista un pret corect. Pretul il fac cererea si oferta. Ce-i drept insa, nu avem la dispozitie informatii clare. Institutul National de Statistica nu are fonduri suficiente pentru a face astfel de cercetari. Ne lipsesc intr-adevar statisticile", spune Zilisteanu.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: