Guvernul ar putea modifica regulile pensiilor private in timpul jocului

Data publicarii: 21-09-2007 | Economie

Desi primii pasi pentru implementarea sistemului de pensii private s-au facut din 2004, guvernul intentioneaza sa modifice legislatia in domeniu. Dar schimbarea regulilor in timpul jocului nu este singura problema a sistemului. Agentii de marketing si brokerii de pensii private au inceput sa oferteze sume importante pentru a atrage persoanele interesate de vanzarea produselor de pensii. Pentru a-i stimula pe cei care alcatuiesc forta de vanzare, companiile pluseaza si ridica nivelul comisioanelor platite pentru adeziuni.

In urmatoarele patru luni, Ministerul Muncii impreuna cu Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) trebuie sa pregateasca un pachet de legi care sa modifice si sa completeze legislatia privind sistemul de pensii private obligatorii. Una dintre schimbarile importante se refera la institutia care va realiza platile contributiilor catre fondurile de pensii private. Premierul Tariceanu spunea ca CNPAS ar putea relua aceasta atributie in detrimentul ANAF.

Cand partile implicate in sistem au sanctionat acest aspect, reprezentantii statului au dat asigurari ca toate problemele vor fi rezolvate pana la 17 septembrie 2007. Iata ca, inca o data, "gurile rele" au avut dreptate. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a ramas ferm pe pozitii. "Nu amanam data de aderare, nu modificam legislatia", a spus Oancea, care a explicat ca arbitrul pietei este cel care elaboreaza normele in domeniu. Insa ramane aceeasi problema: sistemul informatic. "Trebuie sa functioneze sistemul informatic ca sa mearga totul", conchide analistul economic Ilie Serbanescu.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: