Winkler: ''Vom avea 380 mil. euro pentru sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei''

Data publicarii: 24-09-2007 | Economie

Ministrul comunicatiilor, Iuliu Winkler, a declarat ca ministerul pe care il conduce va avea la dispozitie aproape 400 de milioane de euro pentru diferite programe de finantare, destinate sustinerii utilizarii tehnologiei informatiei.

"Romania va avea la dispozitie in urmatorii ani, peste 31 de miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune. Dupa parerea mea, programul coordonat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, destinat sustinerii utilizarii tehnologiei informatiei, este unul dinte ele mai importante chiar daca prin marimea fondurilor care pot fi accesate este unul de dimensiune medie, si anume, circa 380 de milioane de euro, accesabil de catre companii inclusiv IMM-uri dar si de catre administratia publica locala si centrala", a declarat ministrul. El a tinut sa precizeze ca o conditie a cresterii eficientei in absorbtia si utilizarea fondurilor structurale si de coeziune in toate domeniile este extinderea utilizarii tehnologiei informatiei si a comunicatiilor atat in sectorul privat cat si in cel public.

Potrivit lui Winkler, Ministerul Comunicatiilor va lansa aceste programe la finalul lunii noiembrie pentru IMM-uri si ONG-uri si in luna ianuarie 2008 pentru aplicanti din administratia publica. "Am prezentat conferintei alesilor locali ai UDMR opinia mea legata de necesitatea coordonarii proiectelor din domeniile IT si comuncatii, printr-un dialog eficient dintre administratia publica si mediul de afaceri care sa elimine initiativele paralele si sa dezvolte sinergii care duc la multiplicarea efectelor", a afirmat oficialul. Astfel, vor putea fi concepute proiecte in domeniul e-guvernarii, e-administratiei, e-educatiei, e-sanatatii, e-economiei, si e-comertului, ducand la cresterea competitivitatii comunitatilor locale.

Ministerul Comunicatiilor coordoneaza axa prioritara 3 din cadrul programului operational sectorial-Cresterea competitivitatii economice cu continutul  "Tehnologia informatiei si comunciatiilor pentru sectoarele privat si public". "Domeniile majore de interventie din aceasta axa sunt sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei, dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice, electronice, moderne, dezvoltarea e-economiei", a precizat Iuliu Winkler.

Finantarea totala administrata de Ministerul Comunicatiilor este de 383 de milioane de euro la care se adauga contributia proprie a beneficiarilor, variabila in functie de natura acestora - entitati publice sau private, depasind jumatate de miliard de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: