Romanii inlocuiesc cash-ul cu cardul

Data publicarii: 24-09-2007 | Finante-Banci

Pe zi ce trece, apetitul romanilor pentru carduri este in crestere, apreciaza specialistii de profil. Utilizat pana de curand doar pentru retragerea de numerar, obligati de faptul ca primeau salariul pe card, tot mai multi romani folosesc cardul pentru a-si plati cumparaturile. Desi a inceput mai greu, Romania se afla in cea mai dinamica sub-regiune din Europa in ce priveste cresterile pe toate segmentele - numar de carduri emise, volum de tranzactii, locatii de acceptare, noi programe implementate.

In prezent, procentul de folosire a cardului de credit la comerciant este de 50% dintre operatiunile efectuate, a spus Denisa Mateescu, director pe zona sud-est europeana a MasterCard Europe. "In privinta utilizarii cardurilor la comercianti, lucrurile au mers destul de greu la inceput. Pana recent, Romania a fost o tara a cardurilor de debit. Este normal, avand in vedere lipsa de educatie financiara a romanilor, care nici macar nu auzisera de carduri. A trebuit sa se schimbe mentalitatea utilizatorilor, sa nu mai stea la cozi pentru a retrage bani de la bancomat si sa inceapa sa plateasca cu cardul. Acum, pe langa utilizarea la comerciant, deja constatam o dezvoltare a serviciilor oferite de banci si o mai buna intelegere a menirii acestui instrument financiar", a adaugat reprezentantul MasterCard.

Pe langa schimbarea mentalitatii utilizatorilor, gradul de folosire a cardului la comerciant a crescut si datorita dezvoltarii comertului modern, lanturile de magazine de retail lansand carduri co-branded. "Magazinele de retail pot fi considerate o retea de distributie pentru carduri", spune Mateescu.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: