Euro a atins un nou record fata de dolar

Data publicarii: 24-09-2007 | Finante-Banci

Euro a ajuns luni la o noua valoare record fata de dolar, tranzactionandu-se cu 1,413 dolari la platforma de tranzactionare electronica EBS, acest nivel fiind cel mai ridicat de la lansarea euro din anul 1999. Dolarul isi continua astfel scaderea fata de euro de la decizia Federal Reserve de reducere a ratei dobanzii de referinta cu 0,50 procente, in 18 septembrie, fapt care a facut moneda americana mai putin atractiva in raport cu euro.

Paralel, dolarul a coborat pana la cotatia minima a ultimilor 15 ani, nu departe de valoarea minima istorica atinsa in anul 1992 de 78,19. Reculul dolarului in raport cu moneda euro si cu alte devize a fost favorizat de recentele declaratii ale guvernatorului Federal Reserve, Ben Bernanke.

Intr-un discurs tinut in fata Congresului Statelor Unite ale Americii, presedintele Bancii centrale americane a recunoscut ca raspandirea consecintelor crizei financiare provocate de sectorul creditelor ipotecare de risc ridicat din SUA depaseste "cele mai sumbre previziuni", justificand decizia de marti a Comitetului de politica monetara al Fed care a redus marti dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, de la 5,25 la suta la 4,75 la suta.

Prin relaxarea costului creditului, prin care Fed a dorit sa limiteze efectele crizei din sectorul imobiliar, plasamentele efectuate in dolari au devenit mai putin atractive in raport cu cele efectuate in alte devize. Aceasta cu atat mai mult cu cat dealerii se asteapta in lunile urmatoare la noi majorari de politica monetara.

Antena3/Rompres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: