Medicament interzis, se cumpara fara reteta in Romania: Aulin

Data publicarii: 25-09-2007 | Educatie

Un medicament interzis in mai multe tari din lume se vinde in Romania fara reteta. Este vorba de Aulin, folosit pentru tratamentul durerii si inflamatiei asociate osteoartritelor, entorselor si luxatiilor, durerilor acute si durerilor menstruale. Medicamentul este unul dintre cele mai folosite din Romania si se gaseste la orice farmacie sub doua forme, comprimate si granule pentru suspensie orala.

Efectele negative ale medicamentului au fost descoperite in 1999 de o echipa de medici portughezi. Acestia au publicat un studiu prin care se arata ca medicamentul Aulin a produs afectiuni hepatice extrem de severe in cazul a doi copii care, in final, au decedat. Tocmai din aceasta cauza, pe 24 martie 1999, Portugalia a decis retragerea de la comercializarea pentru copii a produsului. Aulinul mai este interzis total in tari precum Spania, Finlanda, SUA si Japonia.

Medicamentul Aulin nu se poate cumpara in tari precum SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda sau Canada, pentru ca firmele producatoare sau cele care il comercializeaza nu au primit aprobarile necesare, din cauza reactiilor adverse asupra ficatului pe care le poate produce.

In Romania pe prospectul medicamentului sunt trecute mai multe avertizari despre reactiile adverse pe care Aulinul le produce. Aceste reactii sunt scrise cu litere foarte mici si sunt ambigue.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: