Comisia Europeana va propune teste obligatorii de siguranta pentru anumite jucarii

Data publicarii: 26-09-2007 | International

Comisia Europeana va propune ca testele de siguranta sa fie obligatorii pentru anumite jucarii care prezinta riscuri, in cadrul revizuirii normelor de securitate pe care o va prezenta in decembrie, a anuntat marti executivul european, transmite AFP. "As vrea sa existe o certificare obligatorie pentru un anumit tip de jucarii", a declarat comisarul european al industriei Günter Verheugen, in cadrul unei dezbateri la Parlamentul European, dupa temerile suscitate de retragerea de pe piata de catre producatorul american Mattel a milioane de jucarii fabricate in China.

Comisarul nu a precizat insa care sunt jucariile la care se refera, citand doar exemplul celor care au un "chip electronic".

Potrivit Biroului european al consumatorilor (BEUC), expertii care lucreaza de mai bine de doi ani la revizuirea directivei privind securitatea jucariilor examineaza indeaproape posibilitatea unor verificari mai minutioase pentru jucariile cu risc ridicat de siguranta.

Expertii studiaza in special jucariile care contin substante chimice sau magneti care risca sa se desfaca si sa fie inghititi de copii, potrivit BEUC. Tocmai cu acest gen de probleme s-a confruntat recent Mattel.

Comisia Europeana ar vrea sa consolideze astfel increderea in marca "CE" prin care fabricantul isi ia angajamentul ca jucariile respecta normele de securitate europene. In prezent, aceasta este interpretata gresind ca presupunand ca produsele au facut obiectul unor verificari in Europa, desi "nu este decat o declaratie a producatorului, o reclama", subliniaza Laura Degallaix, de la BEUC. Aceasta pledeaza ca marca sa nu mai fie afisata la vedere, ci doar in documentatia tehnica.

Intr-o rezolutie ce va fi adoptata miercuri, eurodeputatii cer, pe de alta parte, Comisiei sa "acorde o credibilitate puternica marcii CE consolidand supravegherea pietelor" si prevazand sanctiuni pentru cei care abuzeaza de ea. Ei cer de asemenea sa se examineze posibilitatea infiintarii unei "marci de siguranta" complementare pentru consumator.

NewsIn