Kuweitul a aprobat constructia celei mai mari rafinarii din Orientul Mijlociu

Data publicarii: 26-09-2007 | International

Consiliul energetic suprem al Kuweitului a aprobat marti planurile de constructie a celei mai mari rafinarii din Orientul Mijlociu, cu o capacitate zilnica de 615.000 barili, dupa luni de amanari cauzate de cresterea costurilor de constructie, consemneaza Reuters. Agentia de stiri oficiala KUNA a spus ca autoritatea care are ultimul cuvant in ceea ce priveste deciziile energetice ale exportatorului de petrol din Golful Persic, Consiliul Suprem al Petrolului, a aprobat planurile guvernamentale pentru constructia celei de a patra rafinarii din tara.

Relatarea scurta a agentiei KUNA nu a dat detalii suplimentare.

In iulie, compania de rafinare de stat Kuwait National Petroleum Co. (KNPC) a majorat bugetul pentru rafinaria al-Zour la aproximativ 14 miliarde dolari, de peste doua ori mai mult decat estimarile initiale ale costurilor.

Cresterea rapida a costurilor din industria energetica a afectat bugetele si a amanat proiectele pentru rafinariile din Orientul Mijlociu.

Kuweitul a anulat o prima licitatie pentru rafinarie in februarie, dupa ce ofertele au depasit cu mult bugetul alocat initial. Presa locala a spus ca unele oferte au ajuns pana la suma de 15 miliarde dolari.

Ulterior a fost lansata o noua licitatie, iar KNPC a anuntat in iulie ca un numar de aproape 30 de companii au facut oferte preliminare.

Potrivit stirilor din presa, compania franceza Technip, firmele americane KBR, Bechtel si Foster Wheeler, la fel ca si compania italiana Snamprogetti au fost printre cele care au facut oferte initiale.

KNPC intentioneaza sa termine constructia rafinariei pana la sfarsitul anului 2011, cu un an mai tarziu fata de orarul initial.

Cu o capacitate de rafinare de 615.000 barili pe zi, al-Zour ar depasi capacitatea celei mai mari rafinarii din Orientul Mijlociu, de la Ras Tanura din Arabia Saudita, care are o capacitate zilnica de 550.000 de barili. Arabia Saudita si-a propus sa construiasca inca o rafinarie la Ras Tanura, cu o capacitate zilnica de 400.000 de barili.

Kuweitul trebuie sa numeasca un nou ministru al petrolului dupa demisia din iunie a seicului Ali al-Jarrah al-Sabah, care a evitat astfel un vot de neincredere in parlament.

Ministrul apelor si electricitatii, Mohammad al-Olaim, a preluat si atributiile ministrului petrolului de la demisia seicului Ali.

Kuweitul detine aproximativ 10% din rezervele petroliere ale lumii. In august, productia de petrol a Kuweitului a fost de 2,41 milioane de barili pe zi, potrivit unui studiu Reuters.

NewsIn