Scumpiri de toamna la alimente

Data publicarii: 26-09-2007 | Economie

Ne asteapta un nou val de scumpiri. Pretul gazelor naturale este cap de afis pe lista majorarilor. Factura la gaze se va majora cu cel mult 4% de la 1 octombrie. Reprezentantii ANRE declara ca majorarea de pret se va produce din cauza cresterii preturilor la gazele din import.

Tot din aceasta luna vom plati mai mult si pentru produsele lactate. Patronatul Laptelui anunta scumpiri de 5%, incepand cu 15 octombrie. "Incepand cu mijlocul lunii octombrie, si la produsele lactate vor fi usoare scumpiri, in jur de 5%, estimam. Aceste scumpiri sunt cauzate, pe de-o parte, de sezonul de iarna, din cauza materiilor prime, dar si de seceta", sustine Valeriu Steriu, vicepresedintele Operatiunilor si Dezvoltarii.

Nici painea nu va mai costa pana in iarna cat costa acum. Patronatul din Industria de Morarit si Panificatie anunta ca pretul se va majora cu inca 10%, din cauza cresterii pretului graului. Presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, declara ca "pretul graului a crescut in acest an de trei ori. Daca anul trecut era 110 euro, anul acesta a sarit de 350 de euro".

Si producatorii de ulei spun ca romanii vor gasi acest produs pe rafturile magazinelor mai scump de luna viitoare. "Se va mai scumpi si uleiul, daca se va scumpi energia electrica, daca va creste costul la gaze, scumpim si noi (..)Daca va creste pretul materiei prime, da", afirma Viorel Zichil, presedintele Asociatiei Patronale a Producatorilor de Ulei.

Scumpirile nu se opresc insa aici. Inca o veste proasta vine de pe piata imobiliara.

"In fiecare an se intampla sindromul de toamna pe piata imobiliara. Vin studentii.(...) Acest sindrom de toamna conduce pe piata inchirierilor la mariri de 25%", sustine Ion Radu Zilisteanu, analist al piatei imobiliare.

Romanii spun ca valul de scumpiri le subtiaza si mai mult portofelul.

Realitatea TV