Noua moneda euro exclude Turcia

Data publicarii: 27-09-2007 | International

Oficialii UE sint acuzati ca au modificat designul noii monede euro, aflata deja in circulatie, excluzind Turcia din harta Europei largite, noteaza Cotidianul. Comisia Europeana a propus initial schimbarea hartii Europei desenate pe monedele de la 10 centi la 2 euro cu una mai extinsa, care sa ajunga in est pina la Marea Caspica si care sa includa Turcia, relateaza "Financial Times". Desi apare intr-adevar extinsa spre est, incluzind Belarus, Republica Moldova si parti din Rusia, harta euro nu cuprinde Turcia.

Comisia nu a dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect, dar nu a negat ca "noul design adoptat nu este exact cel propus de CE". Purtatorul de cuvint al Comisiei, Amelia Torres, a precizat ca s-a dorit crearea unui nou design care sa fie mai mult stilizat decit o reprezentare geografica reala a Europei, pentru ca aceasta ar fi mai greu de transpus pe o suprafata atit de mica.

Unii vad insa eliminarea Turciei de pe moneda euro ca pe un gest motivat politic. Europarlamentarul liberal italian Marco Pannella crede ca in mod deliberat si secret s-ar fi sters Turcia de pe moneda europeana. "Dictaturi precum cea din Belarus figureaza pe harta respectiva, dar o tara democratica cum este Turcia, cu care se poarta negocieri de aderare, nu", spune Pannella. El sustine ca, pentru a desena o astfel de harta, fara Turcia, autorii au fost nevoiti sa mute Ciprul cu 500 km mai la vest fata de unde se afla in realitate. Potrivit cotidianului "The Telegraph", schimbarea graficii care exclude Turcia s-a facut in urma interventiei unor guverne, care ramin insa neprecizate.

Integral in Cotidianul