Salariul minim garantat ar putea fi introdus in UE

Data publicarii: 27-09-2007 | Finante-Banci

Partenerii sociali din Europa incearca sa introduca in toata Uniunea Europeana un salariu minim. Sustinatorii salariului minim cred ca in acest fel oamenii vor putea fi ajutati sa iasa din saracie si totodata se va diminua prapastia dintre bogati si saraci. In plus sindicalistii vor sa ii convinga pe parlamentarii europeni de necesitatea instituirii salariului minim garantat si in tarile care nu au.

In propunerea lor, sindicalistii sustin ca, dintre cele 27 de state ale Uniunii, 7 tari nu au un salariu minim garantat. Este vorba despre Cipru, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Italia si Austria. Iar in celelalte 20 de tari, acesta variaza de la 92 de euro pe luna in Bulgaria sau 114 euro in Romania, pana la 1.200 euro in Franta sau 1.570 de euro in Luxemburg.

Propunerea a fost acceptata de parlamentarii din Marea Britanie, care pregatesc un raport ce va cuprinde si propunerea de instituire a salariului minim in Uniunea Europeana. In prezent, in ceea ce priveste salariul minim, tarile europene se impart in trei categorii.

Din prima categorie, cu cel mai mic salariu garantat, fac parte Bulgaria,Romania, Polonia si Ungaria, unde salariul nu depaseste 300 de euro. In a doua categorie sunt tari cu salarii minime cuprinse intre 400 si 700 euro - Portugalia, Spania, Grecia. Din ultima categorie, unde nivelul salariului minim depaseste 1200 de euro, fac parte Franta, Marea Britanie, Olanda si Luxemburg.

Antena 3