BCR: creditele in euro se vor scumpi

Data publicarii: 01-10-2007 | Finante-Banci

Presedintele celei mai mari banci din Romania spune ca nici nu poate fi vorba de scadere a dobinzilor din cauza restrictiilor impuse de BNR, noteaza Cotidianul. Dobinda la creditele in euro ar putea creste in urmatoarea perioada, dupa cum sustine Nicolae Danila, presedintele BCR. Acest lucru se va intimpla din cauza faptului ca bancile din Romania se finanteaza din ce in ce mai scump.

"Exista o problema de lichiditate semnalata in toata Europa. Sa vedem cu cit poate sa creasca acest cost de finantare, pentru ca se va majora astfel si costul de creditare", spune Danila. Mai mult, apreciaza oficialul BCR, sansele de a scadea costurile creditarii sint mici atit timp cit Banca Nationala mentine rezervele minime obligatorii constituite de bancile comerciale la nivelul actual, de 40%. "Din fiecare 100 de euro atrasi, sintem nevoiti sa plasam 40 la Banca Nationala. BNR ne ofera o dobinda de 1% fata de 5%, cit oferim noi clientilor", spune Danila. In acest fel, bancile ar fi vaduvite de o parte semnificativa a lichiditatilor atrase din Romania, la care se adauga si propriile costuri. "Cei 60 de euro ramasi nu pot fi utilizati integral pentru credite", explica Danila.

Presedintele BCR a mai semnalat si o problema legata de creditele de consum. "Toate bancile au acumulat sume in crestere pe partea de pierderi in ceea ce priveste creditul de consum", a afirmat Danila. Cu alte cuvinte, se observa o crestere a restantelor la plata ratelor pentru imprumuturile contractate.

Integral in Cotidianul