Marile banci ale lumii resimt criza imobiliara din SUA

Data publicarii: 02-10-2007 | International

Doua din cele mai mari banci ale lumii, una elvetiana si cealalta - americana, au anuntat pierderi importante in urma crizei de pe piata creditului ipotecar din Statele Unite. In ciuda vestilor proaste, indicele bursei de la New York a urcat pana la un nou record. Cea mai mare banca elvetiana si a zecea din lume, UBS, a raportat pierderi estimate intre 600 si 800 de milioane de franci elvetieni in trimestrul 3. Este prima pierdere trimestriala inregistrata de banca in ultimii noua ani.

Activele UBS s-au depreciat cu patru miliarde de franci din cauza investitiilor pe piata ipotecara americana. Banca va concedia 1500 de salariati, intre care doi inalti functionari "retrasi la pensie". Conducerea ramane totusi optimista.

Cea mai mare banca americana, Citigroup, a recunoscut si ea ca rezultatele trimestriale vor fi "dezamagitoare", tot ca urmare a crizei creditului imobiliar. Se pare ca si alte banci importante sunt afectate de criza care lovise, pana acum, doar institutii mai mici. Indicele bursei de pe Wall Street a inregistrat, totusi, luni, un nou record, cu aproape 14.100 puncte la inchidere.

Investitorii cred ca, de acum, criza a trecut. Ei sunt incurajati si de reducerea ratei dobanzii, decisa de Banca Federala americana pentru a stimula activitatea economica. Unii analisti avertizeaza totusi ca tendinta optimista s-ar putea inversa la primul nou semn de slabiciune al economiei din Statele Unite.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: