Societatea de asigurari Asiban ar putea fi vanduta la inceputul lui 2008

Data publicarii: 03-10-2007 | Afaceri

Compania de asigurari Asiban se afla in prezent intr-un proces de evaluare pentru a se construi o baza de date cu situatia firmei si urmeaza sa fie vanduta cel mai probabil la inceputul anului viitor, au declarat surse apropiate afacerii. Tranzactia ar putea fi facuta la inceputul anului 2008, dupa finalizarea procesului de evaluare, pana in prezent aratandu-se interesati "foarte multi", au precizat sursele mentionate.

Capitalul Asiban este detinut in transe egale de patru banci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni, pe care au anuntat ca sunt dispuse sa le vanda.

Banca Transilvania si BCR detin propriile companii de asigurari, in timp ce BRD a anuntat ca vrea sa-si vanda participatia. "Intentionam sa vindem pachetul de 25% din actiunile pe care le detinem la compania Asiban, la fel ca Banca Comerciala Romana si Banca Transilvania, deoarece in actionariatul societatii trebuie sa intervina o firma din domeniu", declarase pentru NewsIn, la sfarsitul lunii iulie,  Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD.

CEC, al patrulea actionar al Asiban, se aratase initial interesat sa preia compania de asigurari, potrivit unei declaratii din 30 iulie a presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea, insa a renuntat la idee, deoarece institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni.

Divizia europeana de banca de investitii a Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a Bancii Comerciale Romane (BCR), a fost mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban, castigand competitia cu banca americana Merrill Lynch.

Asiban a obtinut un profit brut de 2,56 milioane lei in primul trimestru din 2007, cu 33,3% mai mult fata de acelasi interval al anului trecut. Valoarea primelor brute subscrise in primele trei luni din 2007 a fost de 138,8 milioane lei (41,4 milioane euro), cu aproape 30% mai mult fata de aceeasi perioada din 2006.

La finalul anului trecut, Asiban a inregistrat daune in valoare de 245 milioane lei (72,44 milioane euro), iar pentru finalul acestui an compania estimeaza o valoare a acestora de 250 milioane lei (75,2 milioane euro).

Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz Tiriac, Asirom si Omniasig.  Asiban "controleaza" o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: