Cota de piata pe care si-o doresc bancile acopera 250%!

Data publicarii: 03-10-2007 | Finante-Banci

Analistii atrag atentia ca saturarea cererii din partea populatiei va crea probleme bancilor, noteaza Adevarul. Viitorul apropiat al unor banci din Romania nu este vazut in termeni foarte optimisti de catre unii analisti si bancheri, care apreciaza ca obiectivele privind cota de piata le pun in pericol profitabilitatea. Situatia insa se va imbunatati pentru clientii persoane fizice, care vor fi beneficiarii politicilor europene ce vizeaza transparenta si reducerea costurilor serviciilor financiare.

Cate banci pot genera, astazi, profit in Romania este intrebarea la care au incercat sa raspunda, ieri, o serie de analisti si bancheri in cadrul unui forum despre retail banking, organizat de FinMedia. "In trecut, raspunsul era: «Multe sau aproape toate», pentru ca dezvoltarea era intarziata si produsele standardizate. Dar lucrurile se vor schimba", sustine Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania. Acesta a atras atentia ca piata autohtona da semne de saturare, iar problemele nu vor intarzia sa apara in viitor.

Populatia cu venituri mici are acces din ce in ce mai greu la credite

Cresterea consumului din tara noastra, a explicat Cabat, este generata de impac­tul integrarii in Uniunea Europeana, situatie care va mai dura scurta vreme si va trebui sa fie sustinuta de cresterea economica sau de im­prumuturi.

"Creditarea a primit un nou suflu odata cu liberalizarea conditiilor de­ catre BNR, dar si aici vom putea vedea o saturare a segmentului pesoanelor fizice, in masura in care dezvoltarea economica nu va sustine acest apetit pentru imprumuturi", declara Cabat.

La acestea se adauga si structura veniturilor populatiei, "segmentul celor cu bani fiind saturat la capitolul imprumuturi", astfel incat se orienteaza spre produse bancare mai sofisticate. Pe de alta parte, marea masa a populatiei, care obtine venituri mici si care are nevoie de credite, "nu mai are acces la imprumuturi pentru ca sunt deja indatorati la maximum", a mai explicat Cabat.

Nici structura pe varste a creditelor acordate de bancile romanesti nu este de bun augur pentru banci, de vreme ce, "in Europa, bancile ofera credite ipotecare tinerilor si de consum celor mai in varsta, pe cand la noi este invers".

Mai mult, bugetele bancilor specializate pe retail acopera 250% din actualul potential al pietei, a mai spus vicepresedintele CFA Romania. La randul sau, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, considera ca bancherii care nu au avut grija de costuri, nu doar cei din Romania vor avea probleme. Acesta spune ca, pe activitatea de retail, cresterea estimata a veniturilor in urmatorii ani - de circa 20% - va duce la o stimulare a cererii.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: