UE nu mai vrea tranzactii precum Rompetrol - KazMunaiGaz
Data publicarii: 04-10-2007 | InternationalEuropenii nu mai vor tranzactii precum cea dintre Rompetrol si KazMunaiGaz, intrucat companiile statelor partenere UE beneficiaza de regulile pietei libere europene, tratament de care sunt private companiile europene in spatiul rus si ex-sovietic, a declarat miercuri seful AFET,Jacek Saryusz-Wolski.
Presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul European (AFET) a intocmit un raport pe chestiunea energetica in care propune Comisiei Europene "o mare sustinere pentru instrumente de protectie a pietei interne a UE in fata unor astfel de achizitii".
Problema este reciprocitatea, asteptata de la parteneri precum Rusia, a precizat Wolski, adaugand ca firmele europene trebuie sa se supuna regulilor de pe piata rusa, in timp ce "companiile ruse precum Gazprom pot sa fie libere pe piata europeana". "De aceea, raportul meu recomanda Comisiei sa spuna 'nu' acestui tip de reciprocitate", a completat eurodeputatul popular.
Acesta propune o "reciprocitate adevarata", un tratament egal al companiilor europene si ruse pe cele doua piete. "Asteptam de la partenerii nostri sa accepte regulile liberale ale pietei, ceea ce inseamna accesul liber la capacitatile de productie si transport. Din acest motiv asteptam ca ei, tari producatoare sau de tranzit, sa semneze si ratifice si sa respecte carta energetica", a mai spus Jacek Saryusz-Wolski.
Polonezul Jacek Saryusz-Wolski, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European a declarat ca in pachetul de masuri privind politicile comune in domeniul energiei, recent adoptat la Strasbourg, sunt incluse masuri de protectie impotriva tranzactiilor precum cea dintre Rompetrol si KazMunaiGaz.
Saryusz-Wolski, unul din autorii pachetului de rapoarte in domeniul politicii energetice comune, a fost intrebat in cadrul unei intalniri cu jurnalisti romani care este pozitia sa fata de patrunderea pe piata UE a unor companii din Kazahstan. "In raportul adoptat saptamana trecuta la Strasbourg este prevazut un set de instrumente pentru protejarea pietei interne impotriva acestui tip de achizitii, precum cea mentionata de dumneavoastra", a raspuns Saryusz-Wolski.
"In relatiile cu Rusia, suntem pentru o reala politica de reciprocitate. In acest moment, in timp ce companiile europene respecta toate restrictiile impuse de statul rus, companiile ruse, precum Gazprom, profita de piata Uniunii. In raportul pe care l-am prezentat si care a fost adoptat am spus categoric "NU" acestui tip de reciprocitate. Dorim o relatie de egalitate", a adaugat presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe. El a mai spus ca asteapta ca toate statele partenere, fie producatori de energie sau tari de tranzitie, sa ratifice Carta Europeana a Energiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România