Din 2008 vom avea nevoie de doua asigurari pentru locuinta

Data publicarii: 04-10-2007 | Economie

De anul viitor asigurarea locuintelor devine obligatorie. Legea este acum la Parlament, iar reprezentantii guvernului spun ca in maxim doua saptamani, aceasta va primi aviz favorabil. Practic, de anul viitor vom fi nevoiti, daca avem incheiata o asigurare facultativa a locuintei si a bunurilor, sa renuntam la aceasta in favoarea asigurarii obligatorii, in momentul in care polita facultativa ar trebui reinnoita.

Numai ca asigurarea obligatorie nu acopera valoarea reala a imobilului asigurat si ca atare vom incheia doua polite, una obligatorie si una facultativa. Ca urmare vom plati de doua ori prima de asigurare pentru acelasi risc pentru a fi siguri ca ne-am asigurat locuinta la adevarata valoare.

"S-a ajuns la aceasta situatie datorita fenomenelor meteorologice din ultimii ani, care au afectat foarte mult populatia, in special din mediul rural. Rationamentul acestor sume asigurate, de 10.000 si 20.000 de euro, denota caracterul social al acestui act normativ", a declarat Gheorghe Grad, director general, SRBA.

Asigurarea este rentabila in special pentru cei care locuiesc in zona rurala, si care detin locuinte cu o valoare cuprinsa in intervalul asigurat.

Cu toate ca sumele asigurate pot fi cu mult mai mici decat valoarea pagubelor, actul normativ nu a promovat ideea asigurarilor facultative.

Acestea sunt necesare daca valoarea locuintei depaseste suma asigurata prin asigurarea obligatorie, sau daca se vrea acoperirea tuturor riscurilor - asigurarea obligatorie acoperind numai riscurile datorare cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

O asigurare facultativa nu ia insa in calcul exitenta unei sume deja asigurate prin asigurarea obligatorie, si din acest motiv, sustin expertii, vom fi nevoiti sa platim de doua ori asigurarea pentru plafonul prevazut de asigurarea obligatorie.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: