Romania are mari probleme la Bruxelles in domeniul concurentei

Data publicarii: 04-10-2007 | Economie

Bruxelles-ul considera ca Romania are mari probleme in domeniul concurentei si este profund nemultumit de raspunsul autoritatilor de la Bucuresti in cazul "actiunea de aur" a statului la compania Petrom, pentru care a declansat procedura de infringement, au declarat surse comunitare.

Comisia Europeana apreciaza ca Romania are mari probleme in domeniul concurentei, cel mai cunoscut caz fiind cel al "actiunii de aur" detinute de stat la compania Petrom, dupa ce a avut loc vanzarea pachetului majoritar catre OMV Austria. Comisia a declansat in iunie procedura de "infringement"(incalcarea tratatului de aderare) impotriva Romaniei in cazul Petrom. Ulterior, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a incercat sa demonstreze ca nu detine un pachet de actiuni suficient de mare astfel incat sa influenteze deciziile companiei asa cum a aratat CE.

Potrivit surselor citate, Comisia considera "ridicole" declaratiile presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, conform carora statul roman nu detine procentul necesar pentru a bloca o decizie.

"Poate declaratiile facute (de Atanasiu n.r.) sunt pentru uz intern, dar aici, la Comisia Europeana, exista contractul de privatizare, iar lucrurile sunt foarte clare. Statul poate bloca o decizie, chiar daca nu a folosit niciodata aceasta clauza. Insa tertipurile facute la Bucuresti sunt ridicole si absurde", au declarat sursele citate.

La momentul deschiderii procedurii, AVAS detinea peste 30% din actiunile Petrom, dar la scurt timp de la initierea procedurii, autoritatea a transferat 10,22% din actiuni catre Fondul Proprietatea, mentinand un pachet de  numai 20,64%. Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman in 2004, iar ceilalti actionari sunt Fondul Proprietatea cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026% si altii cu 6,214%.

Pe de alta parte, actionarul initial unic al Fondului Proprietatea este tot statul roman, care a numit si reprezentantii in Consiliul de Supraveghere al Fondului. Astfel, Consiliul, prezidat de Alexandru Paunescu, este format din actuali sau fosti membri ai guvernului.

AVAS a raspuns observatiilor formulate de Comisia Europene, conform procedurii, in termenul de doua luni, printr-o scrisoare in care a cerut, insa, o serie de clarificari expertilor comunitari.

Procedura de infringement cuprinde trei etape, in functie de rezultatul discutiilor cu partea romana. Prima etapa a procedurii consta in transmiterea unei scrisori referitoare la motivele declansarii procedurii, la care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa dea un raspuns in cel mult doua luni. In cazul in care acest raspuns este considerat nesatisfacator, Comisia poate lua decizia de a trimite o noua scrisoare, "reasoned opinion", care contine recomandari precise privind felul in care ar urma sa actioneze statul roman. Ultima etapa, la care se ajunge daca discutiile nu au un rezultat multumitor, este actionarea statului roman la Curtea de Justitie Europeana.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a mai deschis doua proceduri oficiale de investigatie, la sfarsitul lunii septembrie, in cazul vanzarii fluxului viabil al uzinei Tractorul Brasov si al privatizarii Petrotub Roman.

Investigatia in cazul vanzarii platformei industriale a societatii Tractorul Brasov, realizata in aceasta vara, vizeaza restrictiile impuse cumparatorului Flavus Investment SRL de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Comisia Europeana considera ca autoritatile romane au conditionat vanzarea activului principal de mentinerea obiectului de activitate timp de zece ani si reincadrarea in munca a fostilor angajati ai societatii Tractorul.

In cazul privatizarii Petrotub Roman, care dateaza din 2003, Comisia investigheaza aspectele referitoare la ajutorul de stat acordat prin stergerea sau reesalonarea datoriei societatii de 26 milioane euro in scopul privatizarii.

Potrivit legislatiei europene in domeniul ajutorului de stat, masurile de aceasta natura trebuie sa fie notificate Comisiei Europene de catre un stat membru si pot fi implementate doar dupa ce primesc aprobarea Comisiei. In lipsa unei decizii prealabile a Comisiei se considera ca au fost acordate ilegal.

In cazul in care masurile au fost puse in practica si au produs efecte, Comisia trebuie sa decida asupra compatibilitatii lor cu regulile pietei comune. Evaluarea Comisiei in domeniul ajutorului de stat este una complexa, intrucat aceasta notiune este larga si acopera, printre altele, masuri precum granturile, imprumuturile la dobanzi preferentiale, majorarile de capital, anularea sau esalonarea datoriilor.

In cazul in care Comisia considera, dupa o astfel de investigatie, ca un ajutor de stat acordat ilegal este incompatibil cu regulile pietei comune, ajutorul trebuie recuperat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: